Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/01/2007

Κομισιόν: «Μόνο το 7% των Ελλήνων γνωρίζουν τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112»

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για μη ορθή εφαρμογή της οδηγίας 2002/22

Απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη

«Μόνο το 7% των Ελλήνων -οι λιγότεροι από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ-25- γνωρίζουν τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112», απαντά η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Βιβιάν Ρέντινγκ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ με ερώτησή του προς την Επιτροπή έθετε ζήτημα ορθής εφαρμογής της καθολικής υπηρεσίας για τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 στην Ελλάδα και ζητούσε πληροφορίες σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και ιδιαίτερα για την καμπάνια πληροφόρησης, που έχει διεξαχθεί για γνωρίσουν οι Έλληνες πολίτες την υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι το 112 είναι ένας ευρωπαϊκός αριθμός τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό σε οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από όλα τα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, σε όλη την ΕΕ των 25. Το 112 διευκολύνει όσους ταξιδεύουν να θυμούνται έναν και μόνο αριθμό, όπου κι αν πηγαίνουν. και έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για χώρες, που επενδύουν στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα.

Όπως τονίζει η κ. Ρέντινγκ στην απάντησή της: «Η Eπιτροπή είναι ενήμερη για τη σημερινή κατάσταση ως προς τη διάθεση πληροφοριών για τον εντοπισμό του καλούντος στον αριθμό 112 στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες εντοπισμού του καλούντος δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στις αρμόδιες για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αρχές για όλες τις κλήσεις στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα κατά της Ελλάδας, κινώντας διαδικασία παράβασης για εσφαλμένη εφαρμογή της οδηγίας καθολικής υπηρεσίας, και ιδίως του άρθρου 26 παράγραφος 3 αυτής.

Στην απάντησή της η Ευρωπαία Επίτροπος διευκρινίζει ότι: «Η εν λόγω διάταξη ορίζει ότι «τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι, οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται δημόσια τηλεφωνικά δίκτυα, διαθέτουν πληροφορίες για τον εντοπισμό του καλούντος στις αρμόδιες για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αρχές, στο μέτρο του τεχνικώς εφικτού, για όλες τις κλήσεις στον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης "112".» και συνεχίζει αναφέροντας: «Η απόφαση για την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής ελήφθη από την Επιτροπή στις 4 Απριλίου 2006. Στις 12 Οκτωβρίου 2006, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί προς την αιτιολογημένη γνώμη εντός δύο μηνών από τη λήψη της.»

Όσον αφορά το ζήτημα της πληροφόρησης των πολιτών στην Ελλάδα η κ. Ρέντινγκ είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική, μόνο το 7% των Ελλήνων γνωρίζουν τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 - το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρ. Ένωση. Πιο συγκεκριμένα η Επίτροπος αναφέρει: «Με πρόσφατη έρευνα νοικοκυριών σχετικά με την ηλεκτρονική επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ευρωβαρόμετρο και δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2006, συγκεντρώθηκαν στοιχεία για την πληροφόρηση του κοινού όσον αφορά τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ-25. Ζητήθηκε από τους ερωτώμενους να αναφέρουν τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης που μπορούν να καλέσουν από οποιοδήποτε κράτος μέλος. Η πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τον αριθμό 112 στην Ελλάδα ανήλθε σε ποσοστό 7%, το χαμηλότερο σε σύγκριση με το 35% που αποτελεί τον μέσο όρο στην ΕΕ-25. Κατόπιν αυτού, θα ήταν ευπρόσδεκτες περαιτέρω εκστρατείες ενημέρωσης στην Ελλάδα για τις υπηρεσίες του αριθμού 112.»

To Γραφείο Τύπου