Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Θετικά αποτίμησε η ΠΓ του ΣΥΝ την κινητοποίηση των δυνάμεων που επιτεύχθηκε για την υπεράσπιση και τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 με αφορμή τη σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι πανεπιστημιακοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, το φοιτητικό κίνημα, δημόσιοι παράγοντες, τα κόμματα της Αριστεράς, διανοούμενοι και στελέχη και του χώρου που εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν δυναμικά τη ριζική αντίθεσή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας στις επιλογές των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εν όψει της προσεχούς συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για το σύνολο των αναθεωρητέων διατάξεων  του Συντάγματος, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ επισημαίνει την ανάγκη για κλιμάκωση της καμπάνιας ενημέρωσης και δραστηριοποίησης σε όλη την ελληνική κοινωνία με στόχο την αποτροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16, την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των ΑΕΙ και την αναβάθμισή τους.

Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία μια ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης με άξονες τη δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, την εξασφάλιση του αυτόνομου μορφωτικού ρόλου του Λυκείου και την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Απαραίτητος όρος για όλα αυτά είναι η άμεση αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 5% επί του ΑΕΠ.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού