Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2007

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ σχολιάζοντας τη διαμάχη ανάμεσα στη MARFIN POPULAR BANK και την Τράπεζα Πειραιώς, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Η πρωτοφανής διαμάχη ανάμεσα στην  MARFIN POPULAR BANK, την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αλλά και την ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ και οι κατηγορίες που τη συνοδεύουν για «φούσκες» και αθέμιτες χρηματιστηριακές μεθοδεύσεις, είναι μόνο η ορατή κορυφή του παγόβουνου μιας ευρύτερης και άγριας σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, ανάμεσα στα τραπεζικά κέντρα της χώρας αλλά και σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο λεγόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα στις Τράπεζες προς όφελος των πολιτών, μπορεί να είναι στην ουσία ανύπαρκτος. Ωστόσο η μεταξύ τους σύγκρουση για τη νομή, ανακατανομή και συγκέντρωση της τραπεζικής πίτας που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι λυσσώδης, αφού έχει ως λάφυρο τα πρωτοφανή υπερκέρδη από την τραπεζική καταλήστευση των πολιτών και της οικονομίας.

Δυστυχώς με ευθύνη των κυβερνήσεων, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, οι Τράπεζες βρίσκονται υπεράνω των νόμων, έχουν μεταβληθεί σε σύγχρονα εργασιακά « γκέτο» για τους εργαζομένους τους και λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει» σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και του ελληνικού λαού.

Την ίδια ώρα διαμορφώνεται μια νέα τραπεζική «φούσκα», με τη χρηματιστηριακή αξία του χρηματοπιστωτικού τομέα να υπολείπεται ελάχιστα της αντίστοιχης αξίας των εταιρειών όλων των υπόλοιπων κλάδων που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ. Ενώ το 1996 η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών μεταποίησης υπερέβαινε αρκετά την αντίστοιχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, σήμερα είναι πολύ μικρότερη και από το μισό του τελευταίου. Όλη η οικονομία και οι εργαζόμενοι δουλεύουν ως όμηροι για να αυξάνουν τα υπερκέρδη των Τραπεζών και να γιγαντώνουν τις  χρηματιστηριακές υπεραξίες τους .

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο απέναντι σε νοσηρά φαινόμενα κερδοσκοπίας αλλά και σε ακόμα περισσότερο νοσηρά φαινόμενα τοκογλυφικής εκμετάλλευσης και στρεβλώσεων της οικονομίας που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον του τόπου, στο όνομα ότι οι εξελίξεις αφορούν διαμάχες ιδιωτικών συμφερόντων. Πολύ περισσότερο αφού οι Τράπεζες δεν διαχειρίζονται απλώς δικά τους κεφάλαια αλλά τις αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού καθώς και χρήματα μικροεπενδυτών, ενώ έχουν το αποκλειστικό σχεδόν προνόμιο της νόμιμης χρηματοδότησης.

Σήμερα γίνεται όσο ποτέ αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα νέο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τον ουσιαστικό έλεγχο των Τραπεζών, των χρηματιστηριακών μεθοδεύσεών τους, της τιμολογιακής πολιτικής τους και για την  κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών και χρεώσεων στους συναλλασσόμενους.

Ειδικότερα η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τις εγκληματικές πολιτικές ιδιωτικοποίησης των Τραπεζών και της παράδοσής τους σε εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα και ξένα funds, όπως είναι έτοιμη να κάνει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα. Σήμερα η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό δημόσιο χρηματοπιστωτικό τομέα ο οποίος θα λειτουργεί έξω από τις λογικές της ιδιωτικής κερδοσκοπίας για να συμβάλλει στην ανακούφιση των πολιτών, την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

To Γραφείο Τύπου