Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/01/2007

«Νίπτει τας χείρας της» η Κομισιόν για τη χρήση καμερών παρακολούθησης στην Ελλάδα

Απάντηση στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Αποστάσεις από το «καυτό» θέμα των καμερών παρακολούθησης και τη διαμάχη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παίρνει η Κομισιόν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθετε το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί από την επιβολή προστίμου στην ελληνική αστυνομία από την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων για λειτουργία των καμερών παρακολούθησης της κυκλοφορίας, σε χώρους όπως πλατείες, χώρους συγκεντρώσεων, στους οποίους είχε απαγορευθεί η χρήση τους και την προσφυγή της αστυνομίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να απαντήσει αν θεωρεί ότι «ο τρόπος αντίδρασης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης προσβάλει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής» και ποια μέσα διαθέτει η αρχή για να επιβάλλει τη θέση της.

Ο Επίτροπος κ. Φράνκο Φρατίνι, αρμόδιος για θέματα ασφάλειας, απαντώντας διευκρίνισε ότι: «Η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποτελεί ανεξάρτητη αρχή ελέγχου που συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 28 της οδηγίας 95/46/ΕΚ … για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.» και πρόσθεσε ότι «Δυνάμει της ελληνικής νομοθεσίας, έχει επίσης αρμοδιότητα σχετικά με τις δραστηριότητες της αστυνομίας, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας στο μέτρο που πρόκειται για πράξεις επεξεργασίας που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια και τις δραστηριότητες του κράτους σε ποινικές υποθέσεις.»

Και συνέχισε: «Ως προς αυτό, η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα άσκησε την εξουσία της δυνάμει της ελληνικής νομοθεσίας να απαγορεύει προσωρινά ή οριστικά την επεξεργασία δεδομένων, να απευθύνει προειδοποίηση ή επίπληξη προς τους υπεύθυνους για την επεξεργασία των δεδομένων, ή να επιβάλλει πρόστιμα. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκανε προφανώς χρήση του δικαιώματος άσκησης ενδίκων μέσων κατά της απόφασης αυτής και η υπόθεση εξετάζεται πλέον από την ελληνική Δικαιοσύνη.»

Καταλήγoντας, o Επίτροπος κ. Φρατίνι επισημαίνει ότι: «Δεδομένου ότι η υπόθεση αφορά την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, δεν θα ήταν σκόπιμο να την σχολιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή να παρέμβει σε αυτήν. Σε περίπτωση που η έκβαση της υπόθεσης δεν ικανοποιεί ένα από τα μέρη, αυτό θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την απάντηση της Κομισιόν φαίνεται ασφαλώς η προσπάθεια  του αρμόδιου Επιτρόπου να μην εμπλακεί στο «καυτό» θέμα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων δυνάμει της ελληνικής νομοθεσίας έχει αρμοδιότητα σχετικά με τις δραστηριότητες της αστυνομίας και ως εκ τούτου νόμιμα άσκησε την εξουσία της να απαγορεύει προσωρινά ή οριστικά την επεξεργασία δεδομένων, να απευθύνει προειδοποίηση ή επίπληξη προς τους υπεύθυνους για την επεξεργασία των δεδομένων, ή να επιβάλλει πρόστιμα.

Αυτά ακριβώς τα σημεία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που καλείται να εξετάσει, αν νομίμως η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων απαγόρευσε την καταχρηστική λειτουργία οριμένων καμερών από την ελληνική αστυνομία. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντική η προσβολή του κύρους, που έχει υποστεί η ανεξάρτητη αρχή από δηλώσεις και πράξεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης τη στιγμή, που τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών κυκλοφορούν ανεμπόδιστα για πάσα χρήση.»

To Γραφείο Τύπου