Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/09/2006

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τη Διοίκησης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος και οι Αλ. Φλαμπουράρης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Παιδείας, Παν. Ρήγας, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Παιδείας συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία της Διοίκησης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος από τους Δημήτρη Μπράτη, Πρόεδρο, και τα μέλη του Δ.Σ. Πολυζώη Μπαμπούρα, Παναγιώτη Κουμαζέλη και Τριαντάφυλλο Οικονόμου

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Εμείς θέλουμε οι μαθητές, και ιδιαιτέρα στο Δημοτικό Σχολείο, απερίσπαστα, σε συνθήκες ασφάλειας, ησυχίας, με ομαλή ροή του προγράμματός τους να ξεκινήσουν αυτή τη φετινή χρονιά και να είναι μια αισιόδοξη χρονιά. Γι αυτό καλούμε την κυβέρνηση να μη διαλύσει την εκπαίδευση, το Δημοτικό σχολείο. Να σταματήσει αυτή τη μίζερη πολιτική που έχει, να σταματήσει την έλλειψη ευαισθησίας που φτάνει να δέχεται τον θεσμό του ωρομίσθιου δασκάλου και να τον αμείβει με 7 ευρώ. Δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που έχει σχέση με την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση του δασκάλου.

Στηρίζουμε την απόφαση των αντιπροσώπων του συνεδρίου των δασκάλων και της Διοίκησης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, απόφαση που έχει ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε αντιδράσει.

Θεωρούμε ότι ο δάσκαλος πρέπει να έχει αξιοπρεπή μισθό, ο οποίος για το νεοδιοριζόμενο να φτάνει τα 1400 ?, που ακόμα και αυτός είναι πολύ κάτω από τα χαμηλότερα επίπεδα των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι πρέπει να λήξει αυτό το καθεστώς των ωρομισθίων και του εξευτελισμού. Και θεωρούμε, επίσης, ότι πρέπει να έχουν όλες τις δυνατότητες για επιμόρφωση, αναβάθμιση των δικών τους γνώσεων, ώστε ακριβώς να στηρίξουν τα πρώτα βήματα των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και κρίνουμε απολύτως αναγκαία την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

Εμείς ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς -και πιστεύω ότι θα είμαστε μαζί με όλη την κοινωνία, μαζί με τους γονείς -που θα τους φέρει προβλήματα αυτή η κινητοποίηση την οποία υποκινεί η κυβέρνηση- στηρίζουμε την προσπάθειά σας και ελπίζουμε να έχει πάρα πολύ γρήγορα αποτελέσματα.»

Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ: «Ο αγώνας μας που ξεκινά τη Δευτέρα έχει ως κυρίαρχο στόχο να φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων ξανά στην κοινωνία μας το ζήτημα Παιδεία, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Γιατί, όπως ξέρετε, στη χώρα μας αυτό αποτελεί ένα μύθο, αφού οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους έναν προϋπολογισμό ακόμη για την μόρφωση των παιδιών τους.

Θέλω να πω ότι υπεύθυνη γι αυτή την αναταραχή που θα προκύψει στον ευαίσθητο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αποκλειστικά η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αφού εδώ και 3 μήνες έχει εξαγγελθεί η απεργία μας, από τις 24 Ιουνίου, και μέχρι τώρα δεν έχει κάνει, ούτε καν για τα μάτια του κόσμου, μια συνάντηση μαζί μας για να μας δώσει απαντήσεις στα ζητήματά μας.

Αντί γι αυτό, η Υπουργός Παιδείας καθημερινά ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς τον εκπαιδευτικό κόσμο, οι οποίοι βέβαια θα της απαντήσουν με την μαζική συγκέντρωση που θα έχουμε τη Δευτέρα στις 11 η ώρα στο Υπουργείο Παιδείας.

Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι για μας η απεργία αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία μας και γελιέται όποιος νομίζει ότι η απεργία αυτή θα σταματήσει με τη γνωστή αδιαλλαξία που δείχνει η κυβέρνηση.

Καλούμε και τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον στα προβλήματά μας και να μην μας αντιμετωπίζει ως επαίτες, δίνοντάς μας 103 ? σε τρία χρόνια. Επιστρέφουμε τα φιλοδωρήματα. Ζητούμε μισθούς αξιοπρέπειας στους εκπαιδευτικούς.

Με τον Πρόεδρο είχαμε μια δεύτερη συζήτηση. Τον ευχαριστούμε και δημόσια για την πλήρη στήριξή του στα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου. Όπως σας δήλωσε και μας δήλωσε θα είναι μαζί μας και πιστεύουμε ότι δεν φτάνουμε μόνο εμείς για τον αγώνα για δημόσια παιδεία, χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας, όλων των κοινωνικών φορέων για να πετύχουμε αυτό που λείπει από τη χώρα μας, δημόσια και δωρεάν παιδεία.»

To Γραφείο Τύπου