Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/01/2007

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εξελίξεις απαιτούν εγρήγορση, κινητοποίηση, ανάληψη πρωτοβουλιών.

Ανησυχούμε για όσα κυοφορούνται γύρω από το πρόβλημα του Κοσόβου.  Ενδεχόμενη μονομερής ανεξαρτητοποίηση της περιοχής φοβούμαστε ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αποσταθεροποίησης  στα Δ.Βαλκάνια και αρνητικό προηγούμενο για άλλα διεθνή προβλήματα. Η λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Λέμε όχι σε νέους κατακερματισμούς στα Βαλκάνια.

H υπόθεση της ειρήνης στα Βαλκάνια παραμένει προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι με την  Βουλγαρία και την Ρουμανία στην ΕΕ δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την  ανάπτυξη της Διαβαλκανικής Συνεργασίας με βάση το απαραβίαστο των συνόρων, το σεβασμό των δημοκρατικών και μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής.  

Για τις σχέσεις Ελλάδας-FYROM είμαστε υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Θέλουμε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να συνεχισθεί με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κάθε προσέγγιση των δύο κοινοτήτων είναι θετική. Το κύριο ζητούμενο, όμως, είναι η κίνηση προς τη συνολική διευθέτηση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι προσπάθειες για ειρηνικές λύσεις στο τρίγωνο «Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρος» μπορεί να επηρεασθούν αρνητικά από τις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή όπου η κυβέρνηση Μπους επιμένει στην ολέθρια επιλογή συνέχισης του πολέμου στο Ιράκ με την αποστολή νέων δυνάμεων. Το σχέδιο για τη λεγόμενη «Νέα Μέση Ανατολή» έχει γίνει εφιάλτης για τους λαούς της περιοχής. Την ίδια ώρα, η παταγώδης αποτυχία και η γενικευμένη αμφισβήτηση της πολιτικής Μπους -  μέσα και στην ίδια την Αμερική- αυξάνει τις ευθύνες της Ευρώπης να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο υπέρ της ειρήνης στη περιοχή. Δεν είναι καιρός για φιλοατλαντικές επιλογές.

Ενημέρωσα την Υπουργό ότι ως ΣΥΝ  προτείνουμε μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό με ενεργητική συμβολή και της Ελλάδας. Θα την παρουσιάσουμε και εγγράφως και θα την επιδώσουμε στην Υπουργό Εξωτερικών προσεχώς.  Δεν πρέπει να συνεχισθεί η απουσία πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης η οποία δυστυχώς δεν ξεφεύγει από τα ατλαντικά πλαίσια.»

To Γραφείο Τύπου