Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/01/2007

Σχετικά με την έρευνα της ΕΣΥΕ για τα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη,

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π. Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την έρευνα της ΕΣΥΕ για τα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Τα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΥΕ, παρʼ όλον ότι είναι πλασματικά και αναξιόπιστα γιατί υποβαθμίζουν τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση στη χώρα μας, αποτυπώνουν μια πολύ σκληρή και κατάφωρα άδικη κοινωνική πραγματικότητα, η οποία συνιστά ένα όνειδος για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και την πλέον αμείλικτη καταδίκη της άγριας ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Η φτώχεια στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερη από το 19,6 % για το 2004 -που καταγράφει η ΕΣΥΕ- διότι, πέραν των πολλών άλλων, η έρευνα δεν προσμετρά τους συμπολίτες μας που διαβιούν σε ιδρύματα, τους αθίγγανους, τους άστεγους κτλ. Ταυτόχρονα, τα εντυπωσιακά μεγαλύτερα ποσοστά της φτώχειας στην ελληνική ύπαιθρο, που προσεγγίζουν το 30%, εκφράζουν την πλήρη απουσία ουσιαστικών περιφερειακών πολιτικών και πολιτικών στήριξης του αγροτικού κόσμου.

Η τραγική αυτή κοινωνική εικόνα της χώρας μας, που είναι η χειρότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, αποτελεί ταυτόχρονα την πιο αμείλικτη καταδίκη των ψευδεπίγραφων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τα υπερκέρδη και τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των μισθών, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

Το ποσοστό του 26% του ΑΕΠ για κοινωνικές δαπάνες, για το οποίο κάνει λόγο ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, πέραν του ότι είναι πολύ χαμηλό και υπολείπεται σημαντικά του 32%, που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος της ευρωζώνης, είναι και αυτό ψευδές και χαλκευμένο, αφού, πέραν των άλλων, περιλαμβάνει και τα ποσά που καταβάλλουν κάθε χρόνο, όχι μόνο οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση, στον ΟΑΕΔ, κτλ.

Η εξαγγελία του κ. Γ. Αλογοσκούφη για αναδιάρθρωση και αυτών των περιορισμένων κοινωνικών δαπανών, στο μόνο που αποβλέπει είναι να μοιράσει τη φτώχεια και όχι να την μειώσει, ενώ η υπόσχεσή του για αύξηση κατά 2 δις ευρώ των κοινωνικών δαπανών στο αόριστο μέλλον, αποτελεί στάχτη στα μάτια του κόσμου και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από την ήττα των νεοφιλελεύθερων συναινετικών πολιτικών  και από μια ριζική αλλαγή πορείας που θα βάλει στο κέντρο της τους ανθρώπους και όχι τα κέρδη, την ασυδοσία των αγορών και τη χρηματιστηριακή διαχείριση. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την εξάλειψη της φτώχειας και την κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς την οποία οι χώρες οδεύουν στη σύγχρονη βαρβαρότητα.

To Γραφείο Τύπου