Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/05/2005

Ο Γραμματέας της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων της Κολομβίας στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

Για την κατάσταση στην Κολομβία και τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα ενημέρωσε τον ΣΥΝ ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων της Κολομβίας Μιγκέλ Γκονζάλες, που βρίσκεται στην Αθήνα με πρόσκληση της ΕΕΔΔΑ.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο επίπεδο «ανθρωπιστικής κρίσης» και το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στην Κολομβία έχει ήδη κάνει 8 αναφορές μόνο για το 2004. Η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα διαρθρωτικών προβλημάτων στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Η κυβέρνηση δίνει 17% ανεργία αλλά στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις γιατί καλύπτεται από την υποαπάσχοληση, δηλαδή εργασία χωρίς ασφάλιση.

Τελευταία εξέλιξη είναι ότι, παρά τις αντίθετες διατάξεις του Κολομβιανού Συντάγματος, εκδίδονται Κολομβιανοί υπήκοοι για να δικαστούν στις ΗΠΑ με το δικαιολογητικό της τρομοκρατικής δράσης και της διακίνησης ναρκωτικών.

Στη συνάντηση μετείχαν η Σούλα Παναρέτου, μέλος της ΚΠΕ και η Καίτη Νικολάτου, συντονίστρια του τμ.Διεθνών Σχέσεων που υποσχέθηκαν κάθε βοήθεια στη διεθνοποίηση του θέματος μέσω κάθε διεθνούς βήματος στο οποίο ο ΣΥΝ έχει πρόσβαση (Ευρωκοινοβούλιο, Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ).

To Γραφείο Τύπου