Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/10/1998

Διαφθορά στο χώρο της ΕΛ.ΑΣ.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτών του Συνασπισμού για τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης

Η Ελληνική κοινωνία, εδώ και αρκετό καιρό, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία, σειρά γεγονότων που μαρτυρούν την αναποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και την ανικανότητά της να εκπληρώνει το καθήκον και την αποστολή της.

Εξ' άλλου, σε καθημερινή πλέον βάση, καταγράφονται περιπτώσεις διαφθοράς και χρηματισμού αστυνομικών και συμμετοχής τους και σε άλλες παράνομες πράξεις και δραστηριότητες, όπως "προστασία" καταστημάτων, συμμετοχή σε κλοπές και ληστείες, εκβιασμούς, εμπορία αλλοδαπών γυναικών, διακίνηση ναρκωτικών κλπ.

Οι έκνομες δραστηριότητες αστυνομικών και η αναποτελεσματικότητά τους και η εκ παραλλήλου διαρκής αύξηση της εγκληματικότητας, αναδεικνύουν εικόνα αποδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δραματικά γεγονότα, όπως αυτά της οδού Νιόβης και της πρόσφατης ανθρωποκτονίας από αστυνομικό του Σέρβου μαθητή στη Θεσσαλονίκη, είναι χαρακτηριστικά δείγματα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική Αστυνομία.

Η ανυπαρξία συστηματικής και συνεχούς εκπαίδευσης των αστυνομικών, η απουσία νέων μεθόδων εργασίας και συνεργασίας των αστυνομικών με εξειδικευμένους επιστήμονες, για την αντιμετώπιση του σύγχρονου σύνθετου εγκλήματος, η έλλειψη σταθερών διαδικασιών ελέγχου της συμπεριφοράς των αστυνομικών, η μη αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων που αναφέρονται στην οικονομική και την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των αστυνομικών, είναι μερικά από τα ζητήματα, που συγκροτούν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει προβληθεί και ζητηθεί:

* Η θεσμοθέτηση σύγχρονου συστήματος κρίσεων και προαγωγών, που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία και αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης.

* Η τροποποίηση του Πειθαρχικού Δικαίου των αστυνομικών.

* Ο εφοδιασμός των Σωμάτων Ασφαλείας με τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα και απαλλαγή τους από καθήκοντα ξένα προς την αποστολή τους.

* Η επιστημονική στήριξη της Αστυνομίας, για τη μελέτη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν.

* Η διαρκής εκπαίδευση και επιμόρφωση των αστυνομικών με γνώσεις, που θα τους καθιστούν ικανούς να αντιμετωπίσουν το σύγχρονο έγκλημα.

* Η ικανοποίηση δίκαιων οικονομικών αιτημάτων των αστυνομικών (αύξηση αποδοχών, νυχτερινή εργασία, επίδομα ανθυγιεινούς και επικίνδυνης εργασίας κ.α).

* Ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δεν προώθησε τις αναγκαίες ρυθμίσεις και ως εκ τούτου οι πολιτικές της ευθύνες είναι τεράστιες.

Με τα προαναφερόμενα δεδομένα,

Επερωτάται ο κ. Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει:

* Για να παταχθεί η διαφθορά στο χώρο της ΕΛ.ΑΣ. και εκλείψει το φαινόμενο αυτό.

* Για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα.

* Για να υπάρξει ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας και

* Για να ικανοποιηθούν δίκαια αιτήματα των αστυνομικών, η ικανοποίηση των οποίων στηρίζει και ενισχύει ηθικά αυτούς στην εκπλήρωση του δύσκολου καθήκοντός τους.

Οι επερωτώντες βουλευτές

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΣΤΕΛΛΑ ΑΛΦΙΕΡΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ

ΑΝΔΡΙΑΝΗ (ΝΙΤΣΑ) ΛΟΥΛΕ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ