Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/01/2000

Ολυμπιάδα 2004 - Ολυμπιακά Εργα

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτών του Συνασπισμού για την Υπουργό Πολιτισμού

Πριν από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας επισημαίνοντας ότι το όλο εγχείρημα θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο Αττικό περιβάλλον, την οικονομία της χώρας και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Αμέσως μετά την ανάληψη δηλώσαμε ότι θα συμβάλλουμε για την επιτυχή διοργάνωση των αγώνων.

Καταθέσαμε μια σειρά εναλλακτικές προτάσεις και για το νομικό πλαίσιο και για τις χωροθετήσεις των Ολυμπιακών Έργων. Υποδείξαμε έγκριτους επιστήμονες, μετά από αίτημα του τότε αρμόδιου υπουργού, για να στελεχώσουν την Οργανωτική Επιτροπή.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επέλεξε το μοναχικό δρόμο της απόρριψης όλων των προτάσεων, όχι μόνο των δικών μας, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σήμερα 28 μήνες μετά την ανάληψη τα αρχικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και μια σειρά νέα έχουν προστεθεί.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της διοργάνωσης, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μπακούρη, δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Νέος προϋπολογισμός δεν έχει ακόμη καταρτισθεί. Έσοδα παρά τα χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν. Ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει πόσο θα κοστίσουν τελικά οι αγώνες. Ούτε και εμείς άλλωστε.

Οι βασικές χωροθετήσεις των Ολυμπιακών Έργων παρέμειναν ίδιες. Το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας ανατρέπεται. Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι τσιμεντοποιούνται. Προστατευόμενοι βιότοποι καταστρέφονται. Η κυβέρνηση αρνήθηκε στην ουσία να εξετάσει σειρά επιστημονικών εναλλακτικών προτάσεων. Στους πολίτες ο μόνος δρόμος που απέμεινε για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν υπήρχε πρόθεση να γίνουν άλλα Ολυμπιακά Αθλήματα στην περιφέρεια παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου υπουργού ότι μετά την ανάληψη θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση.

Νέες υποχρεώσεις έχουν αναληφθεί έναντι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ("Ολυμπιακό Χωριό" για δημοσιογράφους, ισόγειο κέντρο τύπου), των οποίων το κόστος αλλά και η χωροθέτηση παραμένουν άγνωστα.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με τις διαδικασίες που η Οργανωτική Επιτροπή του 2004 διαχειρίζεται τα της διοργάνωσης. Πληθώρα άρθρων έχουν γραφτεί για σωρεία προσλήψεων στελεχών, παχυλούς μισθούς, φωτογραφικές διακηρύξεις, συμβούλους επί συμβούλων, αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης.

Επερωτάται η κα Υπουργός

* Γιατί δεν έχει καταρτισθεί ο τελικός προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004;

* Πώς θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απόρριψης των χωροθετήσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

* Γιατί περιορίστηκε το σύνολο σχεδόν της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αθλημάτων στην Αττική και δεν δόθηκαν οι σχετικές δυνατότητες και στην περιφέρεια.

* Γιατί δεν αξιοποιείται η εμπειρία και οι δυνατότητες του αθλητικού κινήματος (ομοσπονδίες - σωματεία) στη διοργάνωση των Αγώνων.

* Πώς θα διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της διοργάνωσης;

* Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα γίνουν ώστε στην πορεία για το 2004 να υπάρξει ανάπτυξη του μαζικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

* Ποια μέτρα θα υπάρξουν για να διασφαλιστεί ότι οι αναθέσεις των έργων και των δραστηριοτήτων από την Οργανωτική Επιτροπή θα γίνουν με διαφανείς διαδικασίες και θα υπάρξουν ίσες ευκαιρίες για τον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Οι επερωτώντες βουλευτές

ΑΝΔΡΙΑΝΗ (ΝΙΤΣΑ) ΛΟΥΛΕ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΑΛΦΙΕΡΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ