Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/02/2002

Επέρωτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης

Τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της κοινωνικής ανασφάλειας, της οικονομικής ανισότητας και της φορολογικής αδικίας ανέδειξε στη Βουλή με επερώτησή της η κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης οι Βουλευτές του ΣΥΝ μεταξύ άλλων τόνισαν.

* Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανισότητα ο ΟΟΣΑ κατατάσσει τη χώρα μας τρίτη μεταξύ των χωρών μελών του. Ακόμη και οι Η.Π.Α., που αποτελούν παράδειγμα κοινωνικών ανισοτήτων, έπονται της Ελλάδας σ' αυτή την κατάταξη και κατατάσσονται στην πέμπτη θέση.

* Την τελευταία τριετία υπερδιπλασιάστηκαν συνολικά τα επιχειρηματικά κέρδη, έτσι ώστε η ελληνική επιχειρηματική κερδοφορία να είναι πρώτη στην Ευρώπη και την ίδια στιγμή, το σύνολο των μισθών και εισοδημάτων στην Ελλάδα, βρίσκεται στο 65% του μέσου ευρωπαϊκού, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στην σχετική κλίμακα.

* Η Ελλάδα είναι πρώτη την τελευταία δεκαετία σε ρυθμό αύξησης της ανεργίας, με σταθερά πρωτεία στην ανεργία των νέων και στους ανέργους μακράς διαρκείας. Η ανεργία κινείται γύρω στο 11%. Η πρόσκαιρη εμφανιζόμενη μείωση δεν οφείλεται σε αύξηση της απασχόλησης αλλά σε μείωση του εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας μειώνονται. Η χώρα μας διαθέτει μόλις το 0,85% του ΑΕΠ για την απασχόληση έναντι 2 - 5,8% στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

* Τα σενάρια που διαρρέουν στα ΜΜΕ για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα των εργατικών κινητοποιήσεων αφού στο επίκεντρό τους έχουν την ίδια φιλοσοφία με αυτή της περασμένης άνοιξης.

* Τα χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ - σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς - ανέρχονται σε 1,3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Η κυβέρνηση ενώ είχε δεσμευτεί ότι το 2001 θα αρχίσει η σταδιακή καταβολή τους έφερε και ψήφισε στη Βουλή μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το θέμα παραπέμπεται εκ νέου στις καλένδες αφού η ρύθμιση προβλέπει ότι το όλο θέμα θα ρυθμιστεί με σύμβαση την οποία θα υπογράψει το Υπουργείο με τη Διοίκηση του ΙΚΑ.

* Η κυβέρνηση πρόσφατα απέρριψε για άλλη μια φορά τις προτάσεις νόμου του ΣΥΝ για την καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών και την για προστασία των ανέργων.

* Οι κυβερνητικές επικοινωνιακές καμπάνιες δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα της ζωής.

* Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει πολιτικές που στο επίκεντρό τους να έχουν την πραγματική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής ανασφάλειας και της αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος ώστε να αλλάξει η ζοφερή εικόνα της μετάβασης στην κοινωνία του 1/3.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό Εργασίας κ. Δημ. Ρέππα "Μιλάτε κοινωνικά, αλλά πράττετε φιλελεύθερα. Η ελληνική κοινωνία βυθίζεται στο χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των κυβερνητικών εξαγγελιών και της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία αυξάνει συνεχώς το κοινωνικό έλλειμμα."

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, σχετικά με το 35ωρο, ο Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος σχολίασε :

"Επειδή μιλήσατε για διαχωριστικές γραμμές ...πολύ απλά και συγκεκριμένα: Γιατί δεν εφαρμόσατε το 35ώρο; Ο Ζοσπέν στη Γαλία κατεβαίνει για την Προεδρεία επικαλούμενος ως σημαία του στον προεκλογικό του αγώνα της κοινωνικής του πολιτική, και ιδίως την εξασφάλιση 900.000 θέσεων εργασίας. Και ιδίως την εφαρμογή του 35ωρου. Και ιδίως την εξασφάλιση της εθνικής σύνταξης και του εθνικού εισοδήματος. Επειδή θέλετε να μιλήσουμε από ποια μεριά των διαχωριστικών γραμμών είμαστε, σας λέω ότι εμείς είμαστε από τη μεριά εκείνη που λέει 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών."