Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
22/01/2007

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ο ΣΥΝ δίνει στην δημοσιότητα την «Έκκληση του Βερολίνου» που εγκρίθηκε από την πρόσφατη Σύνοδο των Προέδρων και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην γερμανική πρωτεύουσα (12-14.01.07).

Η έκκληση τονίζει ότι η κρίση της ευρωπαϊκής ενοποίησης  οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τάσσεται κατά της επαναφοράς  του Ευρωσυντάγματος. Διαπιστώνει την ύπαρξη πολιτικού κενού  το οποίο καλείται να καλύψει η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Προβάλει σειρά αιτημάτων προς την γερμανική Προεδρία της ΕΕ ζητώντας – μεταξύ άλλων – την ακύρωση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και την μη στρατιωτικοποίηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής .

Ακόμα απαιτεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ.

*****

Το πλήρες κείμενο της Έκκλησης είναι το ακόλουθο:

Έκκληση του Συμβουλίου Προέδρων και της Εκτελεστικής Επιτροπής του

Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Βερολίνο 12-14 Ιανουαρίου 2007

Η Ευρώπη επανοικοδομείται. Οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών-μελών από την Μαύρη Θάλασσα ως τον Ατλαντικό και από την Κύπρο και την Μεσόγειο μέχρι το Βόρειο Ακρωτήριο αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Καλωσορίζουμε τους λαούς των δύο νέων κρατών -μελών, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Η ημερήσια διάταξη των νέων αυτών προκλήσεων καθορίζεται από το ερώτημα: Ποιες είναι οι απαντήσεις που μπορεί να προσφέρει η πολιτική στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων; Ανεργία, επισφαλής εργασία, ένας αυξανόμενος αριθμός «εργαζόμενων φτωχών», κανένα δικαίωμα στην εργασία για εξειδικευμένους και με υψηλή εκπαίδευση επιστήμονες και ακτιβιστές του πολιτισμού, η μιζέρια των μεταναστών, η εμπορία ανθρώπων, το χάσμα ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και των αποκλεισμένων από την εκπαίδευση και την γνώση, οι κλιματολογικές αλλαγές που επηρεάζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και ο αέναος κύκλος πολέμου και βίας. Κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την ευθύνη που υπάρχει για να δοθούν απαντήσεις και να αναληφθούν δράσεις εδώ και τώρα.

50 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης υπάρχει ένα πολιτικό κενό στην Ευρώπη, αποτέλεσμα της προώθησης νέο-φιλελεύθερων πολιτικών σε όλες σχεδόν τους τομείς.

Στη συνάντηση μας, στο Βερολίνο,  τις πρώτες μέρες της Γερμανικής Προεδρίας και ενόψει των Προεδριών της Πορτογαλίας και Σλοβενίας, τονίζουμε:

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπορεί  και θα είναι η πολιτική δύναμη που θα εργαστεί για να γεμίσει το κενό αυτό, για να ξεπεραστεί η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών για την πολιτική που πλήττει την Ευρώπη. Έτσι θέλουμε να κερδίσουμε τους ανθρώπους για την αλλαγή πολιτικής και να τους ενθαρρύνουμε να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.  

Σήμερα, βλέπουμε να αυξάνονται οι προσπάθειες για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια πλανητική δύναμη με παγκόσμια δράση, έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο και μια στρατιωτικοποιημένη εξωτερική πολιτική για την προώθηση των συμφερόντων της σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Τα σχέδια αυτά συναντούν ισχυρή αντίσταση από το αντιπολεμικό κίνημα που αγωνίζεται κατά του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ, για την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και για μια ειρηνική Ευρώπη, ανεξάρτητη από την κηδεμονία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι κάθετα αντίθετη σε  κάθε προσπάθεια στρατιωτικοποίησης της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών κρατών. Είμαστε υπέρ μη-στρατιωτικών λύσεων των συγκρούσεων. Υπογραμμίζουμε την μεγάλη ευθύνη της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανάπτυξη της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας ως ένα σημαντικό πρόταγμα στην πολιτική της ΕΕ με τις γειτονικές της χώρες, για την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και την συμβολή στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.  

Απαιτούμε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των άλλων ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ ταυτόχρονα με τον αφοπλισμό όλων των παραστρατιωτικών τμημάτων  και την αποκατάσταση  της πλήρους κυριαρχίας του Ιρακινού λαού. Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στις πολύ-κομματικές διαβουλεύσεις για να επιλυθούν οι μαινόμενες συρράξεις.

Οι προκλήσεις για την Γερμανική Προεδρία της ΕΕ είναι μεγάλες. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει:  

Η κρίση αυτή, που έχει ως αίτιο την εφαρμογή νέο-φιλελεύθερων πολιτικών, πρέπει να μας γίνει μάθημα. Έφτασε πια η ώρα να αλλάξει η κυρίαρχη αντίληψη της ανοιχτής αγοράς και του ασυγκράτητου ανταγωνισμού ως του πυρήνα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Μια από τις πιο δραματικές αλλαγές είναι η αυξανόμενη επισφάλεια στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σήμερα, αυτή δεν είναι πια μόνο οικονομική, αλλά ένα πολιτικό φαινόμενο καταστροφής των δημοκρατικών δομών. Αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια, η έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης, η επιδείνωση των ανισοτήτων είναι στον πυρήνα της κρίσης της κοινωνίας που έχει προσβάλλει την  Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το έδαφος στο οποίο μπορούν να ευδοκιμήσουν ο λαϊκισμός, η άκρα δεξιά, οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές δυνάμεις, ο αντι-σημιτισμός και ο αντι-ισλαμισμός.

Τα σημερινά σχέδια της Κομισιόν και των κρατών-μελών για παραπέρα ελαστικοποίηση στοχεύουν σε μεγαλύτερη αποδόμηση του κόσμου της εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απορρίπτει τα σχέδια εκκίνησης μίας στρατηγικής «Λισσαβόνα ΙΙ», που σημαίνει να παραβλεφθεί η απόλυτη αποτυχία της «Λισσαβόνα Ι». Η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής έχει οδηγήσει στην αύξηση  των ανέργων  ή των απασχολούμενων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων αγαθών, σε περισσότερη φιλελευθεροποίηση και σε μεγαλύτερη απόσυρση του κράτους από τα καθήκοντα του.

Η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εργατικό Δίκαιο είναι μια Μπόλκεστάϊν στο πολλαπλάσιο. Έχει σαν στόχο την ακύρωση της σχέσης μεταξύ εργασίας και παραγωγής, την μετατροπή της εργασίας και των κοινωνικών υπηρεσιών σε μια ιδιωτική υπόθεση. Η Πράσινη Βίβλος αντικατοπτρίζει το νέο μοντέλο εργασίας ως ελαστικοποιημένο και εξατομικευμένο. Αυτά είναι βαθιά πολιτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Αριστερά.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτεί να εκμεταλλευτούμε τη σημερινή συγκυρία, με τις εμπειρίες από το ΟΧΙ της Γαλλίας και της Ολλανδίας, για να αντιμετωπισθεί το δημοκρατικό έλλειμμα και να χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία  αυτή για να ιδρύσουμε μια κοινωνική, ειρηνική και βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση, στηριγμένη στην ευρύτερη δυνατή δημοκρατική συμμετοχή όλων των πολιτών.

Σήμερα δεν υπάρχουν στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα και προοπτικές που έχουν συμφωνηθεί και εκπονηθεί από κοινού με τους Ευρωπαίους πολίτες. Οι αξίες της ειρήνης και της αλληλεγγύης έχουν ακυρωθεί από τις κυρίαρχες πολιτικές. Και το κενό αυτό εξαπλώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτεί από την Γερμανική προεδρία της ΕΕ:

•    ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στην λήψη αποφάσεων για να σταματήσει μια μεγαλύτερη μείωση και  απομάκρυνση των ανθρώπων από την πολιτική.

•    Αποτροπή μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ και αυτής των κρατών μελών, την μείωση και σταδιακό τερματισμό της εξαγωγής όπλων, τη δραστήρια συμμετοχή στον τερματισμό της κούρσας των εξοπλισμών και στην επανεκκίνηση μιας διαδικασίας αφοπλισμού.

•    Τον τερματισμό του νέο-φιλελεύθερου προσανατολισμού της εσωτερικής αγοράς, την ακύρωση της στρατηγικής της Λισσαβόνας και τον επαναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ ώστε να αντιστοιχεί προς τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων. Κάτι τέτοιο πρέπει να περιλαμβάνει κοινωνικά πρότυπα με πανευρωπαϊκή ισχύ, κατώτατα μεροκάματα που να προβλέπουν μια αξιοπρεπή ζωή, πρόσβαση στην παιδεία, επαγγελματικό προσανατολισμό και έναν πρώτο κύκλο πανεπιστημιακών σπουδών δωρεάν για όλους, συντάξεις για αξιοπρεπή διαβίωση για όλους τους ηλικιωμένους.

•    Ξεκίνημα μίας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένας σταθερός εφοδιασμός ενέργειας υψηλής αποτελεσματικότητας, την  ανάπτυξη εναλλακτικών ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, την προστασία και καλυτέρευση του περιβάλλοντος αντί για την ιδιωτικοποίηση των αγορών ενέργειας ( δεν υπήρχε ομοφωνία για την καταδίκη της πυρηνικής ενέργειας)

•    Έναρξη μίας διεθνούς πολιτικής δίκαιου εμπορίου που να ανοίγει την Ευρωπαϊκή αγορά στα προϊόντα και τις υπηρεσίες από τις αναπτυσσόμενες χώρες στην βάση της συνεργασίας για ανάπτυξη και όχι του ανταγωνισμού και εφαρμογή μίας παγκόσμιας πολιτικής για την ενέργεια που να αρνείται κατηγορηματικά κάθε στρατιωτικό και αποικιοκρατικό στοιχείο.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι κατά της επαναφοράς του σημερινού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από την Γερμανική Προεδρία, όπως σχεδιάζεται. Εν τω μεταξύ, τα κινήματα των χωρών της ΕΕ και των χωρών μη-μελών έχουν προτείνει ένα  σχέδιο για ποιες αξίες και αρχές θα πρέπει να προωθήσει η Ευρώπη. Το κόμμα της  Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τα κόμματα που το απαρτίζουν θα πάρουν ενεργητικά μέρος στις συζητήσεις για μια Χάρτα αρχών για την Ευρώπη που θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Φλεβάρη στο Παρίσι. Το κόμμα της  Ευρωπαϊκής Αριστεράς  θα συνεισφέρει με τις δικές του ιδέες στην κοινή πρόταση, μαζί με τα κινήματα.

Οι Ευρωεκλογές του 2009 θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ψηφίσουν για το μέλλον της και τις σχέσεις της με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην πορεία προς το 2ο Συνέδριο του το ΚΕΑ αντιμετωπίζει την πρόκληση να συγκεκριμενοποιήσει ακόμα περισσότερο το προφίλ του ως μια πολιτική δύναμη στην ΕΕ και πέρα από αυτήν. Αυτό θα γίνει από τα μέλη του μαζί με τα κοινωνικά, ειρηνικά, οικολογικά και δημοκρατικά κινήματα με τα οποία έχει αναπτυχθεί ένα νέο είδος συνεργασίας.  Οι πολιτικές θέσεις του Συνεδρίου της Αθήνας του ΚΕΑ μας έχουν δώσει τις βάσεις για την πολιτική μας δράση για μια Ευρώπη της Εργασίας, της Δημοκρατίας και της Ειρήνης.

Στην Συνάντηση του Βερολίνου, τα δύο σώματα του ΚΕΑ συζήτησαν για τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά στην πολιτική αριστερά και για τα συγκεκριμένα καθήκοντα του 2007 αναφορικά με την προετοιμασία των εκλογών για την Ευρωπαϊκή Βουλή το 2009.

Το ΚΕΑ, ξεκινώντας αυτή τη διαδικασία με αυτοπεποίθηση, δίνει ένα καθαρό μήνυμα για να εστιασθούν οι δραστηριότητες του τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη της διευρυμένης ΕΕ και τις αναγκαίες αλλαγές στην πολιτική της όσο και στις σχέσεις του με τους καινούργιους γείτονες της στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Έτσι το ΚΕΑ ανοίγει ένα νέο κύκλο στην δική του εξέλιξη με εναλλακτικές πολιτικές ιδέες, νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Το 2ο Συνέδριο θα αποτελέσει μια αλλαγή για το ΚΕΑ.

Σας καλούμε από το Βερολίνο να  κάνουμε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ένα κόμμα που εργάζεται για την ανάπτυξη του σε κάθε χώρα.

To Γραφείο Τύπου