Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/01/2007

Κυβερνητικό δώρο στους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι μικροϊδιοκτήτες θα πληρώσουν τη νύφη.

Νέα κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στις συγκοινωνίες

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, αντί να προχωρήσει στην αυστηρότερη εφαρμογή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ώστε να πλήξει το όργιο που υπάρχει με τις υπεράκτιες εταιρίες (off-shore), στις οποίες, για λόγους φοροδιαφυγής και όχι μόνο, έχουν εγγράψει τα ακίνητά τους οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας, εξάγγειλε την πλήρη κατάργηση αυτού του φόρου.

Η εξαγγελία αυτή του κ. Γ. Αλογοσκούφη αποτελεί ένα μεγάλο δώρο της κυβέρνησης στους πιο πλούσιους ανθρώπους αυτής της χώρας.

Η υποκατάσταση, μάλιστα, του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) καθώς και άλλων, από έναν ενιαίο φόρο για όλα τα ακίνητα, που υποσχέθηκε ο Υπουργός Οικονομίας, συνιστά μια ακραία ταξική και φοροεισπρακτική τακτική, αφού αυτά που θα γλιτώσουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα τα πληρώσει και με το παραπάνω η μεγάλη πλειοψηφία των μικροϊδιοκτητών της χώρας.

Ταυτόχρονα, με τη νέα ταξική φοροεπιδρομή, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης προδιέγραψε, στο όνομα της «αυτοματοποίησης» των τιμολογίων, ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και σε άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ενώ από το Υπουργείο Μεταφορών ανακοινώθηκαν νέες, πάνω από τον πληθωρισμό, αυξήσεις στα ΚΤΕΛ και αναμένονται ανατιμήσεις στο κόμιστρο των ταξί.

Οι νέες αυτές ανατιμήσεις και η νέα φοροεπιδρομή στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων για το επόμενο διάστημα, τις οποίες, με τον τρόπο που επιχείρησε να τις διαψεύσει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, στην ουσία τις επιβεβαίωσε, θα αποτελέσουν μεγάλο πλήγμα στα ασθενέστερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία βιώνουν την καλπάζουσα ακρίβεια σε μια περίοδο λιτότητας και φοροαφαίμαξης των μισθών και συντάξεων.

Η κυβέρνηση, οδεύοντας προς τις εκλογές ως αυθεντικός εκπρόσωπος της ολιγαρχίας του πλούτου, σπέρνει κοινωνικούς ανέμους και θα θερίσει κοινωνικές θύελλες.

To Γραφείο Τύπου