Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2007

Τα καλπάζοντα εξωτερικά ελλείμματα αντιπροσωπεύουν ένα πραγματικό "Βατερλό" για την ελληνική οικονομία και ωρολογιακή βόβμα για τις προοπτικές της

Πλήρης και παταγώδης η αποτυχία των νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων και των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων" της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας για τα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο πληρωμών, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι αυξήσεις σε ύψη ρεκόρ από τη μια του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών κατά 8,721 δις ευρώ ή περίπου 65% και κατά 7,355 δις ευρώ ή πάνω από 30% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, αντιπροσωπεύουν ένα πραγματικό «Βατερλό» για την ελληνική οικονομία και μια ωρολογιακή βόμβα για τις προοπτικές της.

Με τέτοιου είδους δυσθεώρατα  εξωτερικά ελλείμματα η Ελλάδα, αν δεν ήταν στο ευρώ, θα ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μια μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος. Η αποφυγή, όμως, της υποτίμησης, δεν σημαίνει ότι αποφεύγουμε και τις άκρως οδυνηρές συνέπειες που έχουν αυτά τα τρομαχτικά ελλείμματα σε βάρος της απασχόλησης, των μισθών, των συντάξεων, κτλ.

Τα διογκούμενα, χρόνο με τον χρόνο, εξωτερικά ελλείμματα της χώρας έρχονται να επιβεβαιώσουν την πλήρη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων που εφαρμόστηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του ʽ90 και ιδιαίτερα τη χρεοκοπία των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα των Τραπεζών, καλπάζουν και  οι ιδιωτικοποιήσεις  διαλύουν τον δημόσιο τομέα, η αποδοτικότητα της ελληνικής οικονομίας φθίνει και οι πραγματικά νέες παραγωγικές επενδύσεις καταρρέουν. Αυτό το μοντέλο, που στηρίζεται σε μια ανάπτυξη επενδύσεων «τσιμέντου» και στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, οδηγεί τη χώρα σε παραγωγική ερήμωση και μετατρέπει την οικονομία σε μια παρασιτική φούσκα κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με αυτές τις επιλογές η Ελλάδα μπορεί να έχει παρόν, αλλά έχει ένα αμφίβολο και μη διατηρήσιμο οικονομικό μέλλον.

To Γραφείο Τύπου