Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2007

Συνάντηση ΣΥΝ με την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, άρθρο 16, νόμος πλαίσιο, άσυλο.

photo photo

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, μαζί με τον Αλ. Φλαμπουράρη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εκπαιδευτική πολιτική του ΣΥΝ και τον Γ. Πρωτονοτάριο, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και συζήτησε τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας-  άρθρο 16,  νόμος πλαίσιο- άσυλο.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

«Αισθανόμαστε λίγο συναδελφικά με το Πολυτεχνείο, διότι, αν από τις πολιτικές δυνάμεις ο ΣΥΝ είναι αυτός που δέχεται την κύρια επίθεση στον αγώνα για το δημόσιο και σύγχρονο Πανεπιστήμιο, από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο είναι το μεγάλο σύμβολο και η πηγή έμπνευσης της προσπάθειας να στηριχθεί το άρθρο 16.  

Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί με την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου αλλά και με τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου, έχουμε κοινές θέσεις σχετικά με το δημόσιο Πανεπιστήμιο και την μη αναθεώρηση του άρθρου 16.

Με την ευκαιρία σημειώνω ότι θα ήταν σημαντικό η αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να στηρίζει ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική σ΄ αυτό το θέμα που είναι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα της χώρας, να περάσει, αντιθέτως, στη στήριξη του άρθρου 16 και του δημόσιου Πανεπιστήμιου, πράγμα το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει όλη η επίθεση που γίνεται σήμερα από την κυβέρνηση στην Παιδεία.

Είναι σημαντικό για μας να υπάρξει οριστική και ολοκληρωτική απόσυρση των προτάσεων της κυβέρνησης για το νόμο-πλαίσιο και για τον περιορισμό του ασύλου. Σʼ αυτή την κατεύθυνση, βρίσκουμε ενδιαφέρουσα και θετική την παρέμβαση των Πρυτάνεων των τεσσάρων Πανεπιστημίων, των παλαιότερων της χώρας μας, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μια πολύ θετική κατεύθυνση:  Να μας οδηγήσει σε ένα άλλο πλαίσιο, όπου οι προτάσεις των καθηγητών και των φοιτητών θα αποτελέσουν το επίκεντρο του διαλόγου. Προτάσεις που δεν στοχεύουν να κατακρημνίσουν, αλλά να στηρίξουν το δημόσιο  Πανεπιστήμιο και να το οδηγήσουν στις επόμενες δεκαετίες με ανοιχτά φτερά.»

Κ. Μουτζούρης (Πρύτανης ΕΜΠ)  «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η σύνεση και στο τέλος θα ληφθούν πολύ σοβαρά οι απόψεις που διατύπωσαν οι Πρυτανείες των τεσσάρων αρχαιοτέρων Πανεπιστημίων της χώρας μας. Είναι προτάσεις και απόψεις διατυπωμένες με πολύ αγάπη για το Πανεπιστήμιο. Είναι κραυγές αγωνίας για την υποβάθμιση και την απαξίωση που επιχειρείται να γίνει. Κα πιστεύουμε ότι στο τέλος θα πρυτανεύσουν ωριμότερες σκέψεις.»

Μάκης Σπαθής (Αντιπρύτανης ΕΜΠ) «Νομίζω ότι είναι σε όλους προφανές ότι με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια υπάρχει μια μεγάλη πίττα. Ο χώρος και η αγορά εκπαίδευσης έχει μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα. Γι αυτό, σε αυτή τη συγκυρία, επιχειρείται αυτή η αναθεώρηση. Σε κάποια άλλη ιστορική στιγμή μπορεί τα πράγματα να φαίνονταν ανώδυνα. Αλλά, σήμερα, έχουμε καταγράψει με σαφήνεια την μεγάλη ανάγκη του ελληνικού λαού για εκπαίδευση και επομένως είμαστε βέβαιοι  ότι πίσω από τις προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 16 κρύβονται πράγματι πολύ σημαντικά οικονομικά συμφέροντα.»

To Γραφείο Τύπου