Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/01/2007

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Γιάννη Δραγασάκη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής προστασίας, Οικονομίας & Οικονομικών

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την καταβολή των συντάξεων στους ελεύθερους επαγγελματίες (ΤΕΒΕ,ΤΑΕ,ΤΣΑ) από το Ταμείο ΟΑΕΕ, λόγω μη επάρκειας των κονδυλίων. Για το λόγο αυτό, επίκειται σύγκληση του ΔΣ του ΟΑΕΕ με θέμα ημερήσιας διάταξης την πώληση 2.175.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να είναι σε θέση να καταβληθούν οι συντάξεις του επόμενου μήνα σε 280.000 συνταξιούχους.

Εκτός αυτού οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου, μετά από σχετική εντολή της διοίκησης, έχουν συντάξει τη σχετική έκθεση για τη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα έπρεπε τόσο οι μετοχές της Εθνικής όσο και άλλα περιουσιακά στοιχεία να διακρατηθούν και να αυξηθούν, με στόχο τη δημιουργία ενός αποθεματικού για το μέλλον.

Το οικονομικό – ταμειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ, αναφύεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί την ενοποίηση των 3 Ταμείων, ενώ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 258/05) προβλέπει μείωση των συντάξεων έως 32% και αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία ασφαλισμένων κατά 30%.

Για όλα τα παραπάνω, έχει εκφράζει την αντίθεσή της η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του Ταμείου και την ολιγωρία του κράτους για την κάλυψη των ελλειμμάτων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του προς τον ΟΑΕΕ.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες του Υπουργείου γιατί δεν έχει οργανωθεί ο φορέας συνταξιοδότησης και δεν έχουν γίνει οι αναλογιστικές μελέτες ώστε με βάση αυτές να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία και βιωσιμότητα του Ταμείου. Αντίθετα η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στις πλάτες των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα εξωθεί τα Ταμεία στην εκποίηση της περιουσίας τους για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών.  

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Με ποιο τρόπο προτίθεται να επιλύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με τη δυνατότητα καταβολής των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών και γενικότερα το πρόβλημα βιωσιμότητας του Ταμείου ΟΑΕΕ;

2)Για ποιο λόγο καθυστερεί η σύνταξη των αναλογιστικών μελετών;

3) Αν προτίθεται να λάβει υπόψη τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για επαναφορά του ισχύοντος προ του ΠΔ 258/05 τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και εισφορών για κάθε Ταμείο και όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ώστε να αρθούν οι αδικίες που δημιουργούνται.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης