Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2007

«ΙΔΟΥ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΑΣ»

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ.. του ΣΥΝ, μιλώντας στο «ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» για τη διάλεξη του αμερικανικού Πρέσβη στην Αθήνα κ. Τσαρλς Ρις στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και την προσφώνηση του κ. Β. Πολύδωρα είπε, μεταξύ άλλων:

«H διάλεξη που έγινε, με πρωτοβουλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τσαρλς Ρις στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, με θέμα τη «Συνεργασία για τη διεθνή ασφάλεια στον 21ο αιώνα» και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου το Ευρωκοινοβούλιο, με απόφασή του, καταγγέλλει τις ελληνικές υπηρεσίες για παράνομες πτήσεις της CIA προς μεταφορά κρατουμένων στο Γκουαντάναμο από τα αεροδρόμιά μας, συνιστά μια πρωτοφανή και βάναυση πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού.

Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η προσφώνηση του κ. Β. Πολύδωρα προς τον κ. Ρις, με την οποία καλούσε τους έλληνες αξιωματικούς του στρατού, της αστυνομίας, της ακτοφυλακής και τους υπαλλήλους της ΕΥΠ να εκμεταλλευθούν την «πολιτική εμπειρία» και την «πολιτική πρακτική» του «διαλέκτη» «για τα καλύτερα αποτελέσματα στη σφαίρα της ειρήνης και της ασφάλειας μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικής νομιμότητας». Ο κ. Β. Πολύδωρας δεν έχει ακούσει τίποτα για το Άμπου Γκράϊμπ, τις φυλακές της CIA στην Ευρώπη, τις πειρατικές απαγωγές υπόπτων, το Γκουαντάναμο, τα βασανιστήρια; Δυστυχώς, όμως, αυτό είναι το όνειδος της σημερινής Ελλάδας: «Βάζει  το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα» Αυτά είναι τα μηνύματα και οι νοοτροπίες που επιχειρείται να μεταδοθεί στα Σώματα Ασφαλείας.

Ακόμα χειρότερα ο κ. Τσαρλς Ρις παρότρυνε του έλληνες αξιωματικούς να βγουν τα «κατοχικά» ελληνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν από την Καμπούλ και να αποκτήσουν ενεργότερη εμπλοκή στις Νατοϊκές επιχειρήσεις, ενώ τους ζήτησε να αποκτήσει ενεργότερο ρόλο η χώρα μας στην απομόνωση του Ιράν. Και το ερώτημα είναι: Υπάρχει ελληνική κυβέρνηση; Και πώς επιτρέπει τέτοιου είδους αιτήματα να απευθύνονται σε αξιωματικούς του στρατού, της αστυνομίας, της ακτοφυλακής και σε υπαλλήλους της ΕΥΠ;

Είναι γνωστή η παλιότερη φράση προς τον αμερικανό στρατηγό Βαν Φλητ, «ιδού ο στρατός σας». Πολύ φοβούμαι ότι στην πράξη κάτι παρόμοιο εκφράστηκε προς τον κ. Ρις: «Ιδού τα Σώματα Ασφαλείας σας». Πρόκειται για κατάντημα!»

To Γραφείο Τύπου