Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2007

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη για τις εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομίας για τα θέματα της φοροδιαφυγής, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Όλες οι κυβέρνησης μέχρι σήμερα έχουν κηρύξει κατά καιρούς εκστρατείες κατά της φοροδιαφυγής, αλλά η φοροδιαφυγή, μαζί με την φορολογική αδικία, τη φορολογική ανισότητα και τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά διαρκώς γιγαντώνονται.

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας των κυβερνητικών εξαγγελιών είναι ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έσπευσε να προτείνει αυθαιρέτως και για να εξυπηρετήσει εκλογικές σκοπιμότητες την αναθεώρηση του ΑΕΠ με την κατά 25% αύξησή του, που σχεδόν στο σύνολό της προέρχεται από την νομιμοποίηση της παραοικονομίας, η οποία βρίσκεται εκτός του βεληνεκούς των φορολογικών αρχών.

Σήμερα, αντί χιλιοειπωμένων εξαγγελιών και μέτρων αμφίβολης αποτελεσματικότητας, η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ μια μεγάλη μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο, απλό και όσο το δυνατόν αντικειμενοποιημένο φορολογικό σύστημα μαζί με αξιόπιστους μηχανισμούς που θα συλλάβουν το σύνολο της φορολογητέας ύλης.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν έχει τη βούληση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πολιτική της, έχει ως κύριο μέλημά της πώς θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα πιο δαιδαλώδες και κυρίως πιο επωφελές για τους πλούσιους και πιο επαχθές για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.  

To Γραφείο Τύπου