Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/06/2005

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών Π.Παυλόπουλος.

Στην ερώτησή του με αφορμή «ανεπίτρεπτες δραστηριότητες συμβούλων υπουργών» ο Αλ. Αλαβάνος ζητούσε να «κλείσει» το παράθυρο χιλιάδων προσλήψεων στο δημόσιο, σε οργανισμούς του δημοσίου, σε κρατικές επιχειρήσεις κλπ. μέσω εταιρειών «ενοικίασης» εργαζομένων χωρίς την ελάχιστη διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο.

Επίσης καλούμε την κυβέρνηση να «αποδείξει» ότι δεν γίνονται φωτογραφικοί διαγωνισμοί μέσω «στημένων» προκηρύξεων για προσλήψεις και σε συνάρτηση με αυτό αν προτίθεται να καταργήσει την προσωπική συνέντευξη που θεσμοθέτησε πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών και η οποία εισάγει υποκειμενικό κριτήριο στη μεταχείριση υποψηφίων.

Στην απάντησή του ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε:

Για τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων ότι «σε ότι αφορά το στενό δημόσιο τομέα με το Νόμο 3250/2004 που έφερε το Υπουργείο Εσωτερικών, η πρόσληψη στο δημόσιο τομέα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ ενώ επεκτάθηκε και για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση και καταργήθηκαν οι μεσάζοντες».

Διευκρίνισε όμως ότι οι προσλήψεις μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων εξακολουθούν να γίνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα «αλλά είναι θέμα του Υπουργείου Απασχόλησης».

Για τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και τις προσωπικές συνεντεύξεις απάντησε ότι «όλες οι προκηρύξεις οι οποίες αφορούν διαγωνισμούς είναι προκηρύξεις που προέρχονται ή ελέγχονται από το ΑΣΕΠ.» και υποστήριξε ότι οι προσωπικές συνεντεύξεις έχουν τον απόλυτο έλεγχο του ΑΣΕΠ και γίνονται μόνο εφόσον τις εγκρίνει.

Ο Αλέκος Αλαβάνος στην παρέμβασή του τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία και ένας από τους μεγάλους ε΄ργοδότες είναι το δημόσιο, το ευρύτερο δημόσιο, το οποίο αντιμετωπίζουν οι πολίτες με ανησυχία, με δυσπιστία και με βάσιμη καχυποψία» και κάλεσε την κυβέρνηση:

Πρώτον, να δώσει κατάλογο σε ποιους δημόσιους φορείς υπάρχουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και δεύτερον να δεσμευτεί ότι η πρακτική τέτοιων προσλήψεων θα σταματήσει.

To Γραφείο Τύπου