Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/01/2007

Η Κομισιόν δεν δέχεται την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την Ολυμπιακή!

Αποκαλυπτική απάντηση του Επιτρόπου Μπαρρό στον Δ.Παπαδημούλη.

Την τακτική, που θα ακολουθήσει η Κομισιόν απέναντι στην απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, που επιδίκασε ποσό ύψους 580 εκατ. ευρώ ως χρέη του ελληνικού δημοσίου προς την Ολυμπιακή Αεροπορία (ΟΑ) αποκαλύπτει ο Επίτροπος κ. Μπαρρό, αρμόδιος για τις μεταφορές, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούσε μετά την ανωτέρω απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου η Επιτροπή να αναθεωρήσει την μέχρι σήμερα τακτική της και να συμψηφίσει το ποσό που επιδίκασε το ελληνικό δικαστήριο με το ποσό, που έκρινε το Δικαστήριο των Ευρ. Κοινοτήτων ως κρατική ενίσχυση.

Όπως τονίζει ο Επίτροπος στην απάντησή του: ««όλα τα ποσά που οφείλονταν στην Ολυμπιακή Αεροπορία (σ.σ. από το ελληνικό δημόσιο) μέχρι το 2002 ελήφθησαν υπόψη από την απόφαση του 2003 (Απόφαση 2003/273/ΕΚ της 11.12.2002), σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή έκρινε ότι είχε χορηγηθεί στην αεροπορική εταιρία παράνομη και ασυμβίβαστη προς τη συνθήκη κρατική ενίσχυση.»

Ο κ. Μπαρρό στην απάντησή του, σημειώνει ότι: «Όπως γνωρίζει το αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, οι δίκες ενώπιον εθνικών δικαστηρίων δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα σε θέματα κρατικών ενισχύσεων. Μετά την απόφαση της Επιτροπής του Δεκεμβρίου 2002, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη βάσει του κοινοτικού δικαίου να προχωρήσει στην ανάκτηση του ποσού της ενίσχυσης που προσδιοριζόταν στην απόφαση της Επιτροπής, πράγμα το οποίο δεν έπραξε (όπως έκρινε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την απόφασή του της 12ης Μαΐου 2005 στην υπόθεση C-415/03). Εφόσον η Ελλάδα δεν προέβη σε καμία άλλη ενέργεια για την ανάκτηση των ενισχύσεων από τον Μάιο 2005, η Επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να κινήσει περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κομισιόν προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από δήθεν συμψηφισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις φόρτωναν με τεράστια χρέη την ΟΑ, τα οποία αρνούνταν να αναγνωρίσουν και η Ευρ. Ένωση «ένιπτε τας χείρας της», προσποιούμενη ότι αποδέχεται ως ειλικρινή τα στοιχεία των κυβερνήσεων. Η αλήθεια είναι ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να αποφύγει την τελεσίδικη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Τα άρθρα 87 έως και 89 της Συνθήκης για την Ευρ. Κοινότητα σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις δεν είναι ασυμβίβαστα με το δικαίωμα του συμψηφισμού. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να διαπραγματευτεί σοβαρά με την Κομισιόν προασπίζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς και να εγκαταλείψει τις μεθοδεύσεις για άρον άρον ιδιωτικοποίηση έναντι πινακίου φακής.»

To Γραφείο Τύπου