Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2007

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε, με την ευκαιρία της συγκρότησής της, η τοπική οργάνωση του ΣΥΝ στο Γέρακα, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Ελλάδα του  κ. Κ. Καραμανλή αλλάζει σταδιακά πρόσωπο και μετατρέπεται σε καζινο-οικονομία, με μια βαθιά συντηρητική και φοβική πολιτική όψη. Η χώρα οδεύει ολοταχώς σε μια επιτηρούμενη αυταρχική δημοκρατία, όπου τα κοινωνικά κινήματα και η κοινωνική διαμαρτυρία ενοχοποιούνται ότι υποθάλπουν τη βία και την τρομοκρατία. Αν παλιότερα, πίσω από τους κοινωνικούς αγώνες υπήρχε πάντα ο «κομμουνιστικός δάχτυλος», σήμερα, σύμφωνα με το νέο καθεστώς, σε κάθε κινηματική δράση ελλοχεύει πάντα ο «τρομοκρατικός δάχτυλος».

Οφείλουμε να αντισταθούμε στην τρομοφοβία και την εγκληματοφοβία, που καλλιεργούνται από την κυβέρνηση ως όχημα συντηρητικοποίησης της κοινωνίας και εκλογικής κερδοσκοπίας.»

Αναφερόμενος στις απειλές του Ταλάτ σε βάρος της Κύπρου, ο Π. Λαφαζάνης, τόνισε:

«Πίσω από τις απειλές του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μεχμέτ Αλή Ταλάτ για «θερμές εξελίξεις» σε βάρος της Κύπρου, αν τυχόν υλοποιήσει τις συμφωνίες για την αξιοποίηση τυχόν θαλάσσιων κοιτασμάτων  υδρογονανθράκων, βρίσκεται το τουρκικό πολιτικo-στρατιωτικό κατεστημένο.

Η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλει και στην Κύπρο, όσον αφορά τα θαλάσσια δικαιώματά της, ό,τι κατόρθωσε να επιβάλει στην Ελλάδα, όπου, με βάση το απαράδεκτο Πρωτόκολλο της Βέρνης, έχει παροπλιστεί και «γκριζοποιηθεί» το σύνολο του Αιγαιακού χώρου από την άποψη της αξιοποίησης ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.»

Ο Π. Λαφαζάνης, επίσης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κόσοβο, υπογράμμισε: «Η πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μ. Αχτισάρι, που ανοίγει το δρόμο στην απόσχιση και την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, έρχεται σε ριζική αντίθεση με την τελευταία απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία κάνει λόγο για ενισχυμένη αυτονομία και όχι για ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η πρόταση αυτή, που έγινε κάτω από την καθοδήγηση πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, κινδυνεύει να ανοίξει ένα νέο κύκλο αποσταθεροποίησης και κατατεμαχισμών στα Βαλκάνια.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, όχι μόνο παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις στο Κόσοβο,  αλλά και στην πράξη συντάσσεται πλήρως με τους αποσταθεροποιητικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και όχι με την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας.»

To Γραφείο Τύπου