Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/12/2006

Νέες παλινδρομήσεις στο πολύπαθο έργο της αποπεράτωσης του Νοσοκομείου της Κατερίνης

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας και Οικονομικών

Επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά στο πολύπαθο έργο της Κατασκευής, (σήμερα αποπεράτωσης) του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Όπως είναι γνωστό το ως άνω έργο, που είχε ενταχθεί στο Β΄ΚΠΣ ως σημαντικό έργο για τη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, παρουσίασε εξαρχής προβλήματα από τις καθυστερήσεις και την παρελκυστική τακτική του Αναδόχου κατασκευής, τα οποία αντί να επιλύονται συνεχώς μεγάλωναν.

Αποτέλεσμα το έργο να διαγραφεί από το Β΄ΚΠΣ, να επανενταχθεί μετά από πολλές προσπάθειες στο Γ΄ΚΠΣ,  πλην όμως να μην υπάρξει καμιά θετική εξέλιξη και το έργο να χάσει και πάλι σημαντικά κονδύλια (ιδιαίτερα για τον ιατρικό εξοπλισμό) κατά την αναθεώρηση των προγραμμάτων του Γ΄ΚΠΣ  το 2003. Μεσολάβησε, η διαδικασία της ειδικής πρόσκλησης με σκοπό την κήρυξη έκπτωτου του Αναδόχου. Τελικά η διαδικασία της έκπτωσης δεν ολοκληρώθηκε και έτσι το κρίσιμο κατασκευαστικό μέρος της αποπεράτωσης του έργου παρέμεινε στον ίδιο Ανάδοχο.

Στην ερώτησή μας στις 27-9-2005 είχαμε επισημάνει τα εξής:

- Ότι οι εργασίες αποπεράτωσης είχαν μεν ξεκινήσει αλλά στα χαρτιά, διότι σε επίσκεψή μας εκεί είχαμε διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη ανάπτυξη του εργοταξίου που να εγγυάται την αποπεράτωση του έργου στο τέλος του 2006.

- Ότι δεν υπήρξαν σαφείς δεσμεύσεις από τον Ανάδοχο για την τήρηση ενός νέου, σφικτού χρονοδιαγράμματος του έργου  και για την πλήρη ανάπτυξη του εργοταξίου.

- Και βέβαια ότι δεν είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την αποπεράτωση του έργου, την προμήθεια του ιατρικού εξοπλισμού και για την σύνδεσή του  με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας  και το οδικό δίκτυο.

Από τις απαντήσεις που πήραμε τότε ανησυχήσαμε ακόμη περισσότερο αφού και το Υπουργείο είχε συνδέσει το πρόβλημα του χαμηλού ρυθμού των εργασιών, τόσο με την εκκρεμότητα της οριστικής επίλυσης της χρηματοδότησης του έργου, με την ένταξή του στη ΣΑΕ 091/7, αλλά και με τις αδυναμίες του εργοταξίου. Παρόλα αυτά το Υπουργείο μας διαβεβαίωνε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επαρκή χρηματοδότηση και την πίεση προς τον Ανάδοχο ώστε το έργο να αποπερατωθεί τουλάχιστον στα κτιριακά μέχρι τον Ιούνιο του 2006.

Από την εξέλιξη όμως των πραγμάτων καμιά από τις υποσχέσεις και προσπάθειες επιβεβαιώνεται ή καρποφορεί αλλά η κατάσταση έχει ιδιαίτερα επιδεινωθεί.

Συγκεκριμένα:

-    Το ελεγκτικό συνέδριο δεν εγκρίνει τις εγγυητικές επιστολές της παραμένουσας τελικά Αναδόχου ΕΡΓΑΣ και συνεπώς και τις πληρωμές σʼ αυτή για την πρόοδο των εργασιών.

-    Ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι τελικά θα επαναδημοπρατηθεί το έργο.

-    Ο εκ Πιερίας υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος απειλεί με παραίτηση, πλην όμως κανένα στοιχείο δεν δίδεται από τον ίδιο και τους λοιπούς συναρμόδιους, στους εκπροσώπους των κομμάτων και των φορέων της περιοχής για την τύχη του έργου και κυρίως για την δυνατότητα μετά από αυτά, να παραμείνει ενταγμένο στο Γʼ ΚΠΣ και αν όχι, πως θα εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις και με ποια τελικά διαδικασία θα συνεχισθεί το έργο.

Μετά από αυτά ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Πως τελικά θα προχωρήσει το έργο; Με επαναδημοπράτηση και αν ναι σε ποια φάση βρίσκεται η καταγραφή των εργασιών και τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε αυτή να είναι άμεση;

2.    Ποιο το ύψος της χρηματοδότησης για την ως άνω δημοπράτηση αποπεράτωσης του έργου και από ποιο πρόγραμμα θα εξασφαλισθεί;

3.    Πως θα προχωρήσει η προμήθεια του ιατρικού εξοπλισμού και με ποια χρηματοδότηση;

4.    Τελικά ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου, γιατί από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι μετατοπίζεται τουλάχιστον για δύο χρόνια από τις δικές σας δεσμεύσεις και απαντήσεις;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη