Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/12/2006

Κρυφή συμφωνία εκκοκκιστών για την τιμή σύσπορου βάμβακος

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τον Υπουργό Υπουργό: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης

Οι βαμβακοπαραγωγοί διαμαρτύρονται ότι έγιναν έρμαια στις διαθέσεις των εκκοκκιστών με την ανοχή της Πολιτείας και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτεί το εισόδημά τους. Δηλώνουν ότι κατόπιν συμφωνίας των μεταποιητών η εμπορική τιμή του προϊόντος θα είναι ενιαία για όλη την Ελλάδα και θα διαμορφωθεί στις 100 δρχ. το κιλό (30 λεπτά/κιλό), κάτι που αντίκειται στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Πολλοί εκκοκκιστές αφήνουν ανοιχτή προς το παρόν την εμπορική τιμή του βαμβακιού και δεν κόβουν τιμολόγια, ενώ ελάχιστοι από αυτούς έδωσαν μικρά ποσά ως προκαταβολή στους βαμβακοκαλλιεργητές για τη σοδειά που τους παρέδωσαν. Όλοι σχεδόν οι εκκοκκιστές συμφώνησαν να «κλείσουν» την τιμή του σύσπορου βάμβακος στις 15 Δεκεμβρίου.

Κατά πληροφορίες οι συμφωνίες έγιναν «κάτω από το τραπέζι», ώστε η εμπορική τιμή να είναι χαμηλή και ενιαία σε όλη τη χώρα. Η συμφωνία αυτή σημαίνει καρτέλ και στο βαμβάκι. Oι εκκοκκιστές πήραν τα βαμβάκια με «ανοιχτή» τιμή και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν πληρώσει ακόμα τους βαμβακοπαραγωγούς. Μόνον ορισμένοι έδωσαν προκαταβολές στους παραγωγούς, που κυμαίνονται από 18 έως 20 λεπτά το κιλό.

Η μεθόδευση των εκκοκκιστών να προχωρήσουν σε συμφωνία για ενιαία εμπορική τιμή ξεκίνησε με την έναρξη της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου. Αυτή η εναρμονισμένη πρακτική έγινε υπό την ανοχή του ΥΠΑΑΤ, το οποίο δεν παρενέβη.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

-    Προτίθενται να παρέμβουν άμεσα για να ελέγξουν την αγορά σύσπορου βάμβακος και να διερευνήσουν την ενδεχόμενη κρυφή συμφωνία των εκκοκκιστών, ώστε να προστατεύσουν το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη