Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/01/2007

Έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πτήσεις της AIR-CIA στην Ευρώπη

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ τονίζει ότι  η τελική Έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πτήσεις της AIR-CIA  στην Ευρώπη,  επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του κόμματός μας  ότι η συνεργασία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών επέτρεψε να πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη έκνομες μεταγωγές από τη CIA.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εμπόδισαν την Επιτροπή να διενεργήσει έρευνα  σε μεγαλύτερο βάθος και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει, επιτέλους, τις πολιτικές ευθύνες της για το μέγα αυτό σκάνδαλο και να καταδικάσει ανοιχτά τις εγκληματικές  μεταγωγές της CIA και μέσω της Ελλάδας, όπως προκύπτει και από παλαιότερη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καταγγελίες διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Η κυρία  Μπακογιάννη, αντί να καλεί τον ΣΥΝ σε δηλώσεις νομιμοφροσύνης, να αφήσει την ένοχη σιωπή της και να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικής υποτέλειας στις ΗΠΑ.

Καλούμε την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Τμήμα Δικαιωμάτων