Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/01/2007

Να αποφυλακιστούν άμεσα οι τρεις διαδηλωτές του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ

Σχετικά με τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση των τριών διαδηλωτών του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό  «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», δήλωσε τα εξής:

«Ο Ταράσιος Ζαντορόζνι, ο Γεράσιμος Κυριακόπουλος και ο Κωνσταντίνος Κατσαδούρας παραμένουν 9 μήνες προφυλακισμένοι, κατηγορούμενοι για επεισόδια στην πορεία της 6/5/2006 του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Παρά την απεργία πείνας επί 61 ημέρες του πρώτου και επί 45 ημέρες του δεύτερου, το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν έχει ακόμα συνεδριάσει να εξετάσει τις αιτήσεις αποφυλάκισής τους, ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε, ουσιαστικά αναιτιολόγητα, τη συνέχιση της κράτησής τους.

Ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και της πενταμελούς επιτροπής που ήταν υπεύθυνη για τη διαδήλωση της 6/5/2006, και επειδή γι αυτό το λόγο βρισκόμουν συνεχώς σε νευραλγικά σημεία της, από την προσωπική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι οι τρεις προφυλακισμένοι διαδηλωτές ουδεμία σχέση έχουν με όσα τους αποδίδονται από αυτούς που τους συνέλαβαν.

Οι τρεις κρατούμενοι διαδηλωτές πρέπει να αποφυλακιστούν μέχρι να γίνει η δίκη τους για λόγους:

-    Ιατρικούς και ανθρωπιστικούς, γιατί, όπως διαβεβαιώνουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ καθώς και οι τρεις γιατροί βουλευτές (Θ. Λεβέντης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Α. Μουσιώνης του ΠΑΣΟΚ και Π. Κοσιώνης του ΚΚΕ), εκτός των άλλων, η υγεία των δύο από αυτούς που κάνουν απεργία πείνας κινδυνεύει από μη αναστρέψιμες βλάβες, ενώ δεν απέκλεισαν και την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου τους. Και απ΄ ότι γνωρίζω η θανατική ποινή έχει καταργηθεί προ πολλού στη χώρα μας!!!

-    Νομικούς, γιατί ουσιαστικά δεν συντρέχουν οι όροι της ποινικής δικονομίας για τη συνέχιση της κράτησής τους (Δεν είναι ύποπτοι φυγής ή επικίνδυνοι για τη διάπραξη παρόμοιων με αυτά που κατηγορούνται αδικημάτων.)

-    Πολιτικούς, γιατί δεν μπορεί να ποινικοποιείται η συμμετοχή στις διαδηλώσεις, η αντίσταση και η πολιτική ανυπακοή,

-    Δικονομικής ισότητας, γιατί δεν μπορεί να μένουν προφυλακισμένοι επί 9 μήνες οι τρεις διαδηλωτές, όταν για τους τρεις κατηγορούμενους για εκβίαση και δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος «κουμπάρους» και για τρεις από τους κατηγορούμενους για το παραδικαστικό κύκλωμα η προφυλάκισή τους διακόπηκε αμέσως μόλις κόπασε ο δημοσιογραφικός θόρυβος από τις σχετικές αποκαλύψεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κάνω έκκληση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την άμεση παύση της προφυλάκισης των τριών διαδηλωτών που κατηγορούνται για τα επεισόδια της μεγάλης πορείας του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Δεν μπορούν όλα, ακόμα και η διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών, να μπαίνουν στην προεκλογική κυβερνητική ατζέντα του «νόμου και της τάξης».

Τμήμα Δικαιωμάτων