Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2007

Σχετικά με τα όσα ανέφερε στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Απασχόλησης για τη «Λευκή Βίβλο της Ε.Ε. για την εργασία», ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του δήλωσε τα εξής:

Η υπό διαμόρφωση «Λευκή Βίβλος για την Εργασία», που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς συζήτηση στα κράτη μέλη κατʼ αρχή ως «Πράσινη Βίβλος», αποτελεί το μανιφέστο της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης ελίτ της Ε.Ε. για την πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη.

Στο όνομα της αύξησης των επιχειρηματικών κερδών με την εφαρμογή της λεγόμενης  «flexicurity” (συνδυασμού της  ευελιξίας με την ασφάλεια της εργασίας), προτείνει ένα ζοφερό εργασιακό μοντέλο με γενικευμένη εφαρμογή της ελαστικής και μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους και σταθερής, με πλήρη ελευθερία στις επιχειρήσεις για απολύσεις εργαζόμενων και με την κατάργηση των όποιων προστατευτικών για τους εργαζόμενους διατάξεων  της Εργατικής Νομοθεσίας έχουν απομείνει.

Η λεγόμενη «flexicurity”, την οποία τελευταία άρχισαν να λατρεύουν ως σύγχρονη θεά οι κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ευρώπη αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, είναι μία μεγάλη απάτη. Η εργασιακή ασφάλεια με την ευελιξία είναι τόσο ασύμβατες μεταξύ τους όπως το νερό και η φωτιά, αφού ο βασικός πυρήνας της ευελιξίας είναι η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και η προσωρινότητα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες της Ευρώπης και της χώρας μας με τους αγώνες τους θα ακυρώσουν τις κατευθύνσεις της υπό διαμόρφωση αντεργατικής «Λευκής Βίβλου για την εργασία». Γιατί δεν βολεύονται με ένα μέλλον μερικής εργασάις, μερικής  αμοιβής, μερικής ασφάλισης και μερικής ζωής, για να ταΐζεται ο αχόρταγος μινώταυρος των κερδών μιας χούφτας καπιταλιστών και κερδοσκόπων.

To Γραφείο Τύπου