Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2007

Πρόταση που κατατέθηκε προς συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία από τον Στέργιο Πιτσιόρλα, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Έξι σημεία μιας εναλλακτικής εκλογικής στρατηγικής για τον ΣΥΝ

(1) Η εισήγηση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή προτείνει την επανάληψη της εκλογικής στρατηγικής του 2004.

Όμως από τότε οι συνθήκες έχουν αλλάξει (κυβέρνηση της Ν.Δ. και όχι το ΠΑΣΟΚ - άλλη πολιτική ατζέντα - άλλος εκλογικός νόμος) και στις σημερινές συνθήκες η απλή επανάληψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελεί επαρκή πολιτική πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές ήταν μια νέα πρωτοβουλία για την ενότητα στο χώρο της Αριστεράς και δημιούργησε μια ορισμένη δυναμική. Στη συνέχεια, όμως, η αδυναμία στη βάση του και στις ευρωεκλογές όπως και η απραξία του για τρία χρόνια λειτούργησαν αρνητικά.

Σήμερα από  μόνη της η κοινή κάθοδος αυτών των δυνάμεων της Αριστεράς ή ενός μέρους τους δεν δημιουργεί δυναμική.

(2) Σήμερα το κεντρικό πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ.  Μιας πολιτικής που συνδυάζει το  νεοφιλελεύθερο κοινωνικό χαρακτήρα με έναν επικίνδυνο νεοδεξιό αυταρχισμό.

Η μεγάλη κοινωνική και πολιτική πόλωση προς την οποία ωθεί αυτή η κυβερνητική πολιτική θέτει με ένταση ένα νέο ζήτημα. Το ζήτημα του ποια δύναμη μπορεί να ηγηθεί ώστε να υπάρξει ένα ισχυρός αντίπαλος κοινωνικός και πολιτικός πόλος που θα αμφισβητήσει την πολιτική και την εξουσία της Ν.Δ.

(3) Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να ηγεμονεύσει σ΄αυτήν την προσπάθεια. Οι λόγοι δεν αναφέρονται μονάχα στην επάρκεια της σημερινής του ηγεσίας. Είναι δομικού χαρακτήρα και έχουν να κάνουν με τον προγραμματικό και πολιτικό διχασμό αυτού του κόμματος. Και προφανώς αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται και από το κυβερνητικό του παρελθόν και από την ηττοπάθεια που επικρατεί σήμερα στις γραμμές του.

(4) Ο ΣΥΝ σ΄αυτές τις συνθήκες έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει ανακατανομή συσχετισμών και κυρίως να διεκδικήσει να είναι αυτός η δύναμη που θα δώσει το στίγμα στην απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής και τη συγκρότηση του αντίπαλου σε αυτήν κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού δυνάμεων.

Για να το πετύχει, όμως, αυτό θα πρέπει να διατυπώσει με τόλμη σαφή εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Να διατυπώσει, δηλαδή, πρόγραμμα και να δηλώσει την πρόθεσή του στη βάση αυτού του προγράμματος να εργαστεί μετεκλογικά για μια κυβέρνηση συνεργασίας.

(5) Αυτή η πρόταση αποκτά στοιχείο ρεαλισμού με βάση τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Διότι αυτός ο νόμος αφήνει για πρώτη φορά περιθώρια στην αυτοδυναμία.

(6) Με μια τέτοια εκλογική στρατηγική ο ΣΥΝ μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, να πετύχει υψηλά εκλογικά ποσοστά και να δώσει θετική πολιτική προοπτική σε όλο το μαζικό κίνημα που σήμερα αναπτύσσεται κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

To Γραφείο Τύπου