Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/01/2007

Η ανομβρία πλήττει το Θεσσαλικό κάμπο

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, Αγροτικής Ανάπτυξης

Η ιδιαιτερότητα των φετινών κλιματολογιών συνθηκών την περίοδο αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Η παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί  στο Θεσσαλικό κάμπο έχει δημιουργήσει  τεράστια αγωνία στους αγρότες οι οποίοι εκφράζουν φόβους για πιθανή καταστροφή πάνω από 500.000 στρεμμάτων με σιτηρά.

Οι αγρότες βλέποντας την παραγωγή τους να κινδυνεύει να καταστραφεί γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά  προβλήματα στην  περιοχή καταγγέλλουν την Πολιτεία «για  εγκληματική αμέλεια», που δεν φρόντισε να προωθήσει τα μικρά και μεγάλα αρδευτικά  έργα. Κανένα αναγκαίο έργο υποδομής που θα εμπλούτιζε τον υδροφόρο ορίζοντα δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια καθώς και κανένας σχεδιασμός που θα έκανε ορθολογική αξιοποίησή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν πρόσφατα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα αποθέματα νερού στη λίμνη Σμόκοβου είναι 135 κ.ε. όταν το όριο επιφυλακής είναι 100 κ.ε. Το ύψος του νερού στη λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του Αυγούστου που ήταν και η λήξη της αρδευτικής περιόδου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

-Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα η Κυβέρνηση, ώστε να μην κινδυνεύσει να καταστραφεί η αγροτική παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο με ανυπολόγιστες ζημιές για τους  ίδιους και την εθνική οικονομία;

-Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα υποδομής στο Θεσσαλικό κάμπο;

-Η Κυβέρνηση σκοπεύει να καταβάλει άμεσα τα χρήματα για την κατασκευή των πρόχειρων φραγμάτων στην περιοχή;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ