Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2007

Νέα ερώτηση για την Ολυμπιακή Αεροπορία (ΟΑ), που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 13 Μαρτίου 2007 κατέθεσε χθες (30.1.2007) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής αναφέρεται στην προηγούμενη απάντηση του Επίτροπου Μπαρρό και τονίζει, μεταξύ άλλων ότι η απάντηση της Κομισιόν την αφήνει έκθετη γιατί «ενώ για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις φόρτωναν με τεράστια χρέη την ΟΑ, τα οποία αρνούνταν να αναγνωρίσουν, η Ευρ. Ένωση «ένιπτε τας χείρας της», προσποιούμενη ότι αποδέχεται ως ειλικρινή τα στοιχεία των κυβερνήσεων».

Ο Δ. Παπαδημούλης καλεί την Επιτροπή να δώσει πλήρη στοιχεία, για να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς της ότι «τα πραγματικά χρέη του ελληνικού δημοσίου προς την ΟΑ έχουν συμψηφιστεί κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των προγραμμάτων εξυγίανσης» και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε «να ανακοπεί το αίτημα ανάκτησης των «ενισχύσεων», οι οποίες έχουν συμψηφιστεί μετά την απόφαση της δικαιοσύνης».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή απαντώντας σε προηγούμενη ερώτησή μου (Ε-5051/06) ανέφερε ότι: «όλα τα ποσά που οφείλονταν στην Ολυμπιακή Αεροπορία μέχρι το 2002 ελήφθησαν υπόψη από την απόφαση του 2003 …» Η απάντηση αυτή σε συνάρτηση με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, που επιδίκασε το ποσό των 580 εκατ. ευρώ στην ΟΑ για μέρος μόνο των χρεών του Δημοσίου προς την εταιρεία και για χρέη που έχουν καταγραφεί στα βιβλία της ΟΑ, αφήνει έκθετη την Επιτροπή ότι ενώ για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις φόρτωναν με τεράστια χρέη την ΟΑ, τα οποία αρνούνταν να αναγνωρίσουν, η Ευρ. Ένωση «ένιπτε τας χείρας της», προσποιούμενη ότι αποδέχεται ως ειλικρινή τα στοιχεία των κυβερνήσεων. Δεδομένου ότι η εκκρεμότητα με την Ευρ. Ένωση εμποδίζει την εταιρεία να προβεί σε επενδύσεις απαραίτητες για την εκπλήρωση του πτητικού της έργου, προτίθεται η Επιτροπή να προσδιορίσει με ακρίβεια τους ισχυρισμούς της ότι τα πραγματικά χρέη του ελληνικού δημοσίου προς την ΟΑ έχουν συμψηφιστεί κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των προγραμμάτων εξυγίανσης; Τι πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να ανακοπεί το αίτημα ανάκτησης των «ενισχύσεων», οι οποίες έχουν συμψηφιστεί μετά την απόφαση της δικαιοσύνης;»

To Γραφείο Τύπου