Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2007

Αποσπάσματα συνέντευξης Αλέκου Αλαβάνου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας- Τ. Σαράντης)

-Αιφνιδιάσατε με τη δήλωσή σας ότι δεν θα είστε υποψήφιος στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα επιλέξετε άλλη εκλογική περιφέρεια, όπου θα χρειαστείτε ένα μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό για να εκλεγείτε. Τι σας οδήγησε σ΄ αυτή την κίνηση;

Με οδήγησε η πίστη μου ότι αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν είναι απλώς θέμα να επανεμφανιστεί στη Βουλή, γιατί είναι ένα καλό κόμμα, έχει σοβαρούς ανθρώπους, έχει καλές ιδέες. Μέσα απ΄ όλη αυτή τη διαδικασία των τελευταίων χρόνων, όπου ουσιαστικά έχει αναδειχθεί η ηγετική δύναμη της αντιπολίτευσης και η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και την πολιτική της, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορεί να έχει μια ποσοτική και ποιοτική εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική, να πολλαπλασιάσει τη δύναμή του και το ρόλο του στις εξελίξεις. Αυτό σημαίνει να βάλει τον πήχη στις εκλογές πολύ ψηλά κι αυτό ακριβώς έδειξα ότι αποδέχομαι και προσπαθώ να συμβάλω να το πετύχουμε.

-Δεν εμπεριέχει ένα ρίσκο αυτή η κίνησή σας;...

Η αντίληψή μου για τον τρόπο που κανείς ασκεί την ηγεσία σ΄ έναν πολιτικό χώρο είναι ότι δεν μπορεί να είναι κλεισμένος μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, δηλαδή δεν μπορεί, όταν δίνεις μια μεγάλη μάχη, να είσαι κλεισμένος εσύ στο επιτελείο, μακριά από τις πρώτες γραμμές. Το καλύτερο είναι να είσαι κι εσύ στην πρώτη γραμμή και να συμμεριστείς την χαρά της νίκης ή και την πίκρα της ήττας.

-Το δεύτερο... την πίκρα της ήττας είναι για την μη εκλογή σας ή...

Σε περίπτωση που δώσει κανείς αυτή την προσωπική διάσταση. Παρόλα αυτά, εγώ πιστεύω ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα είναι η μεγάλη έκπληξη. Είναι κι ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό. Δηλαδή, δυνάμεις της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες δεν μπήκαν στο παιχνίδι σύγκλισης στις πολιτικές των αγορών, στηρίξανε το κοινωνικό κράτος, στηρίξανε το δημόσιο χώρο, ανοίξανε τις πόρτες τους στη νεολαία είχαν και έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Σας θυμίζω το τελευταίο, στην Ολλανδία, όπου η αντίστοιχη δύναμη με τον ΣΥΝ από 6% έφτασε στο 16%. Νομίζω ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες.

-Με την κίνησή σας αυτή στείλατε κι ένα μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΝ; ...

Το μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΝ είναι ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, μπορούμε να έχουμε τον πήχη πολύ ψηλότερα αυτή τη φορά και τίποτε άλλο..

-Προς τους βουλευτές;...

Το μήνυμά μου προς τους βουλευτές ήταν πολύ σαφές. Διατυπώθηκε στη χθεσινή μου τοποθέτηση: Ότι είμαστε περήφανοι για τους βουλευτές που έχουμε και νομίζω ότι αυτό είναι παραδεκτό από όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Το μικρότερο κόμμα έχει την μεγαλύτερη, από μία άποψη, δράση, κυρίως ποιοτικά, και νομίζω ότι οι βουλευτές είναι μία δύναμη για μας και κατάφεραν να είναι παρόντες στις περιφέρειές τους, που τις εκπροσώπησαν επάξια, αλλά και να στηρίζουν και να αναδεικνύουν  τη δουλειά όλου του κόμματος.

-Το θέμα της ανανέωσης μήπως πάει πίσω;...

Νομίζω πως όχι, γιατί τους στόχους μας πρέπει να τους δει κανείς σε μια δυναμική. Δηλαδή, ναι, εντάξει, θα μπορούσε να πει κανείς ότι κινδυνεύει να πάει πίσω εάν ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μείνει στην ίδια δύναμη που έχει σήμερα, των 6 βουλευτών, πράγμα το οποίο είναι αδύνατο πια, γιατί με τον εκλογικό νόμο τον καινούργιο ήδη αυτομάτως αυξάνονται οι βουλευτές του.  Αν δούμε τις πολλαπλασιαστικές δυνατότητες εκπροσώπησής μας, νομίζω ότι υπάρχουν δυνατότητες σε πολλά επίπεδα.

Για μένα το θέμα της ανάδειξης νέων ανθρώπων σε βουλευτικές έδρες, το να έχουμε μια νεανική κοινοβουλευτική ομάδα, όπως είπα και χθες στη δήλωσή μου, είναι προτεραιότητα. Στην πορεία θα δείτε και τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η κατεύθυνση.

-Μέσα στο κόμμα σας όμως υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την εκλογική τακτική του κόμματος. Πιστεύετε ότι θα προκύψουν εμπόδια στην πορεία προς τις εκλογές; ..

Ο ΣΥΝ είναι ένα ζωντανό κόμμα, το οποίο δεν καλύπτει τις διαφορές απόψεων, σκέψεων, προβληματισμών που υπάρχουν. Θέλουμε πολύ έγκαιρα να διαμορφώσουμε την εκλογική μας στρατηγική και γίνεται μια συζήτηση με τις απόψεις. Από την επόμενη Κυριακή, που τελειώνουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, όλοι θα είμαστε σε θέση μάχης.

Το ζήτημα σε ΄ένα κόμμα  είναι όχι το να μην συζητάει, όχι να μην έχει διαφορετικές απόψεις. Το ζητούμενο είναι να κάνει καλές επιλογές. Θυμίζω μονάχα την επιλογή που είχε γίνει και την πρότασή μου για την «Ανοιχτή Πόλη» και τον Αλ. Τσίπρα, τι δύσκολες στιγμές και για πόσο καιρό είχε περάσει ο ΣΥΝ και θυμάστε, επίσης, πολύ πρόσφατο, μη αναμενόμενο, «αποτέλεσμα-έκπληξη» που είχαμε. Επομένως το θέμα δεν είναι αν γίνεται συζήτηση και αν υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Το θέμα είναι αν γίνεται μια εύστοχη, διεισδυτική επιλογή προοπτικής. Και νομίζω ότι ό,τι κάναμε και κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών, ακόμα καλύτερα θα το κάνουμε τώρα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Για τις προτάσεις  χιλίων Πανεπιστημιακών  για διέξοδο από την κρίση

Όλοι οι Πανεπιστημιακοί νιώθουν την ανάγκη να συμμετάσχουν σ΄ αυτές τις διεργασίες προκειμένου να βγει το Πανεπιστήμιο από την κατάσταση που είναι σήμερα, κατάσταση στην οποία το έχει οδηγήσει η κυβέρνηση. Με μια επιθετική πολιτική σε όλα τα μέτωπα, με επίκεντρο το άρθρο 16, η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε παράλυση τα Πανεπιστήμια.

Αντίθετα, τα συνδικαλιστικά όργανα των Πανεπιστημιακών, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με τέτοιο μηχανισμό προπαγάνδας εναντίον τους, η ΠΟΣΔΕΠ συγκεκριμένα, έχουν στηρίξει μια μεγάλη υπόθεση επί τόσους μήνες. Δεν υπάρχει άλλο κίνημα στη χώρα μας που να άντεξε και να έχει αποτελέσματα τόσους μήνες απέναντι στην επιθετική πολιτική της Ν.Δ. Είναι φυσικό βέβαια να αναζητούνται λύσεις, που μπορεί να μην είναι ίδιες με τη δικιά μας άποψη, αλλά κινούνται σε μια κατεύθυνση να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση σε άλλη βάση, δηλαδή στο να συζητήσουμε θέματα με βάση τις προτάσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας, του φοιτητικού κινήματος.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα έλεγα ότι έχουν ένα θετικό στοιχείο και οι προτάσεις των 4 πρυτάνεων των ιστορικών Πανεπιστημίων της χώρας μας.

Κατέθεσα χθες το πρωί  -και συζητείται την Παρασκευή- ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, τι θα κάνει, πώς θα ανταποκριθεί στην άποψη των Πρυτάνεων. Και η δική μας θέση φυσικά, να αποσύρει οριστικά και την πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τις προτάσεις του για το νόμο-πλαίσιο και το άσυλο και να αρχίσει ένας διάλογος με βάση τις απόψεις και τις προτάσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Θέλω να ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα δηλώσει απών και θα είναι παρών σ΄ αυτό το κορυφαίο πολιτικό ζήτημα, την Παρασκευή στη Βουλή.

-Θα καταθέσετε ως κόμμα προτάσεις για την μεταρρύθμιση στην Παιδεία;...

Καταθέτουμε συνεχώς. Έχουμε επίσης αναλάβει τη δέσμευση στη Βουλή να μπούμε και σε ένα άλλο βασικό θέμα που είναι, το δημόσιο Πανεπιστήμιο για μας άρθρο 16, αναβαθμισμένο δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών του Λυκείου στα δημόσια Πανεπιστήμια. Και οι προτάσεις μας θα δοθούν την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι έτοιμες. Απλώς συζητούνται μέσα στο κόμμα προκειμένου οι προτάσεις να είναι όσο καλύτερες γίνονται.

To Γραφείο Τύπου