Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2007

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στη Συνέντευξη Τύπου του κ. Γ. Αλογοσκούφη για το ECOFIN και την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Η εμμονή του κ. Γ. Αλογοσκούφη, στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων του ECOFIN, στην κλιμάκωση των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» και της δημοσιονομικής «προσαρμογής», στο όνομα των ισοσκελισμένων και ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες. Η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα καινούργιο θυελλώδες πακέτο μέτρων, κυρίως για μετά τις εκλογές, αν και εφόσον τις κερδίσει, με νέα παρατεταμένη μονομερή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, νέα κατεδάφιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και νέα «δώρα» στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η δήλωση του κ. Γ. Αλογοσκούφη ότι οι έλληνες πολίτες γίνονται πιο πλούσιοι και έρχονται εγγύτερα στον κοινοτικό μέσο όρο επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει να αναθεωρήσει το ΑΕΠ με αύξησή του κατά 25%, η οποία θα οφείλεται στην ένταξη και νομιμοποίηση παραοικονομικών δραστηριοτήτων, αποτελεί μια μεγάλη κοροϊδία προς τους έλληνες εργαζόμενους. Πολύ περισσότερο που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού βλέπει τη θέση της συνεχώς να υποβαθμίζεται, τη φτώχεια να ξεπερνάει το 20% των νοικοκυριών και μόνο τα κέρδη, πρώτα απʼ όλα των τραπεζών και των εφοπλιστών, να καλπάζουν.

Η επιδιωκόμενη κατά 25% αύξηση του ΑΕΠ όχι μόνο δεν βελτιώνει ούτε κατά ένα ευρώ τα λαϊκά εισοδήματα αλλά θα στοιχίσει με την αναδρομική επιστροφή αυξημένων συνεισφορών στην Ε.Ε. και τις απώλειες από το Ταμείο Συνοχής πάνω από 4δις ευρώ. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα όχι μόνο θα πληρώνει εσαεί, με ανυπολόγιστες αυξημένες εισφορές στο μέλλον, την ενταγμένη στο ΑΕΠ «φούσκα» της παραοικονομίας, αλλά και με αφορμή την νομιμοποίηση της τελευταίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας εκτεταμένης φοροεπιδρομής σε βάρος όσων ήδη πληρώνουν τους φόρους τους.  

Τέλος, η ικανοποίηση του κ. Γ. Αλογοσκούφη για την πορεία των εξαγωγών υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, αφού το εμπορικό έλλειμμα της χώρας εκτινάχθηκε το 2006 σε νέα πρωτοφανή ύψη, πάνω από 15% του ΑΕΠ, και το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών έφτασε σε νέο ρεκόρ και ξεπερνά το 11% του ΑΕΠ. Αυτά τα τρομακτικά εξωτερικά ελλείμματα αποτυπώνουν την παταγώδη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επί χρόνια εφαρμόζονται και κλιμακώνει η κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ καταδεικνύουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμοι τα επόμενα χρόνια και η χώρα κινδυνεύει να εισέλθει σε μια φάση παρατεταμένης στασιμότητας με εφιαλτικές οικονομικο-κοινωνικές συνέπειες.

To Γραφείο Τύπου