Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/02/2007

«Εγώ δεν είμαι αρμόδιος. Ψάξτε αλλού». Απάντηση του Υπουργού Πολτιισμού στην επίκαιρη ερώτηση του Θανάση Λεβέντη για τη δημοπράτηση αντικειμένων της περιουσίας του τέως βασιλιά της Ελλάδας

Κανείς δεν είναι αρμόδιος για τη φυγάδευση των αντικειμένων της τέως βασιλικής περιουσίας. Όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι, και μόνο για κάποιο μικρό κομμάτι του ζητήματος μπορούν να μιλήσουν. Έτσι, και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάση Λεβέντη για τη δημοπράτηση αντικειμένων της περιουσίας του τέως βασιλιά της Ελλάδας, δήλωσε ότι μόνο για όσα αντικείμενα τυχόν βρέθηκαν παράνομα στο εξωτερικό μπορεί να μιλήσει. Γιατί γενικά για το θέμα δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε τις εξηγήσεις του Υπουργού και όλης της Κυβέρνησης για το θέμα πρόκληση για τη νοημοσύνη μας. Ο κ. Βουλγαράκης χαρακτηρίζει τη μία στιγμή τα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν μέρος της οικοσκευής του τέως Βασιλιά, και την άλλη, μετά από το σάλο που προκλήθηκε, θυμάται πως είναι ιστορικά κειμήλια και εθνικοί θησαυροί. Οι λίστες τη μία στιγμή δεν υπάρχουν και την άλλη βρίσκονται ξαφνικά πέντε διαφορετικές, μόνο που υπάρχουν αντικείμενα της δημοπρασίας, κατά τον κ. Βουλγαράκη, που δεν βρίσκονται σε καμία λίστα. Για το θέμα των κοντέινερς, πάλι κατά τον κ. ΥΠΠΟ, όλοι έχουμε την άποψή μας, αλλά μέχρι εκεί, καθώς ό,τι έγινε έγινε, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Όσο για το μέλλον του Τατοϊου και των θησαυρών που βρίσκονται σε αυτό, ο κ. Βουλγαράκης δηλώνει πάλι αναρμοδιότητα, πετώντας το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Και τελικά ποιος είναι αρμόδιος; Ο Κανένας; Γιατί η στάση της Κυβέρνησης για το θέμα θυμίζει ένα παιχνίδι που είχαν ανακαλύψει κάποιοι ευφάνταστοι καλόγεροι του Μεσαίωνα: Παρωδώντας τα κείμενα της Αγίας Γραφής, αντί να πουν ότι ʽκανένας δεν είδε το Θεόʼ, έλεγαν ʽο Κανένας είδε το Θεόʼ. Έτσι, εμπλούτισαν τη θεολογία με ένα νέο πλάσμα, λίγο λιγότερο παντοδύναμο και από το Θεό. Τον Κανένα. Ο Κανένας πιθανόν και να ξέρει ποιος έχει ευθύνες για την υπόθεση της Βασιλικής Περιουσίας, γιατί η Κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν γνωρίζει. Προφανώς ο Κανένας θα ξέρει και όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης των κοντέινερς. 'Aμα θέλουν να τις μάθουν και οι υπόλοιποι, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απευθυνθούν στον Κανένα.

To Γραφείο Τύπου