Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/01/2007

Λήψη μέτρων για αποφυγή των επιπτώσεων από τη χρήση κινητών τηλεφώνων

Ερώτηση του Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών & Επικοινωνιών

Σύμφωνα με διεθνείς αλλά και εθνικές επιστημονικές μελέτες και ανακοινώσεις, αποδεικνύεται πλέον ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, αφού  δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από την μακροχρόνια χρήση κινητού τηλεφώνου, διαταράσσει τον εγκεφαλικό φλοιό και ευθύνεται για καρκινογενέσεις και δημιουργία καλοήθων όγκων, ενώ γίνεται λόγος ακόμα και για κίνδυνο στειρότητας των μαθητών που στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα.

Τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας στη χώρα μας για τοπική έκθεση στον ειδικό βαθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας (Specific Absorption Rate) είναι 2w/Kgr, αλλά αποδεικνύεται πλέον ότι και με επιτρεπόμενο όριο 1,3w/Kgr, προκαλούνται σημαντικές βιοχημικές αλλαγές στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω, και ύστερα από τις πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και βιολογικά αποτελέσματα,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Εάν προτίθενται να θεσπίσουν χαμηλότερα όρια ασφαλείας από τα ήδη ισχύοντα, για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα.

-Εάν προτίθενται να προβούν σε συστηματική και έγκυρη ενημέρωση όλων των πολιτών για τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση των συσκευών κινητών τηλεφώνων.

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης