Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/02/2007

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΝΕΩΝ ΦΟΡΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΕΜΜΕΣΩΝ, ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη για το θέμα της φοροδιαφυγής, μετά τις συναντήσεις του με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η αναγκαία καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συνδέεται στενά με μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για ένα απλό, εύληπτο, εύχρηστο, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενοποιημένο και πρώτα απ΄ όλα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα αποκαθιστά στοιχειωδώς την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δυστυχώς η κυβέρνηση, με την πολιτική της όλα αυτά τα χρόνια, κινείται στον αντίποδα των παραπάνω κατευθύνσεων, ενισχύοντας την φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, τις χαριστικές ρυθμίσεις για τις οφειλές του, ενώ καθιστά το φορολογικό σύστημα όλο και πιο δαιδαλώδες και πιο άδικο.

Η εσπευσμένη κυβερνητική εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής υπαγορεύεται και υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες απ΄ αυτές που ανακοινώνονται. Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ξέρει καλά ότι η επικείμενη αναθεώρηση-αύξηση κατά 25% του ΑΕΠ θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί μια ποσοστιαία κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Έτσι, μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα θα καταρρεύσουν στο 18% του ΑΕΠ για τα έτη 2006-2007 έναντι του 23% του ΑΕΠ που κινούνται σήμερα και το οποίο ήδη είναι από τα χαμηλότερα ανάλογα ποσοστά στην Ε.Ε. Για να καλυφθεί αυτή η τρομακτική υστέρηση απαιτούνται, σύμφωνα με τις προϋπολογισθείσες προβλέψεις του 2007, νέα φορολογικά έσοδα ύψους 13 δις ?!

Η κυβερνητική εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής κρίθηκε μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες απόλυτα αναγκαία, όχι τόσο για την αμφίβολη αποτελεσματικότητά της, αλλά, κυρίως, για να χρησιμεύσει ως άλλοθι μιας νέας επιδρομής αύξησης των παλιών και επιβολής νέων φόρων, κυρίως έμμεσων, που θα καλύψουν τις τεράστιες αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα.

Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της συναφούς παραοικονομίας, σπεύδει να την εντάξει στο ΑΕΠ για να εξυπηρετήσει πρόσκαιρες εκλογικές σκοπιμότητες, οι οποίες θα πληρωθούν τα επόμενα χρόνια με νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη στον ελληνικό λαό.»

To Γραφείο Τύπου