Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/06/2005

Σύνοδος του Συμβουλίου των ηγετών των κομμάτων που συγκροτούν το Κόμμα "Ευρωπαϊκή Αριστερά"

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Ρώμη οι εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου των ηγετών των κομμάτων που συγκροτούν το κόμμα «Ευρωπαϊκή Αριστερά».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, που συμμετείχε στη Σύνοδο, σε δηλώσεις του τόνισε:

"Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θεωρεί ότι αυτό το Σύνταγμα είναι νεκρό. Έχει αποδοκιμασθεί πια από τους λαούς δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει ανοίξει μια μεγάλη δυναμική λαϊκή συμμετοχής. Πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθούμε σε νέες διαδικασίες, όπου οι νομοθετικές και συνταγματικές λύσεις που θα δοθούν θα στηρίζονται σε μια άλλη αντίληψη:

Για την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης στην Ελλάδα

"Νομίζω πως δεν είναι στα υπέρ της χώρας μας η επικύρωση με αυτές τις τηλεγραφικές διαδικασίες. Όπως, φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις μια πλήρης διάσταση ανάμεσα στις επιλογές των δύο κομμάτων που επικύρωσαν - δηλαδή, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - και της πλειοψηφίας της ελληνικής Κοινής Γνώμης.

Νομίζω ότι η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να θέσει στο Συμβούλιο των Ηγετών στα μέσα Ιουνίου ότι το θέμα του Συντάγματος αυτού, έχει λήξει. Εάν επιμείνει, τότε εμείς την προκαλούμε να κάνει δημοψήφισμα και στην Ελλάδα γι΄αυτό το ζήτημα.
Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο: Νομίζω ότι υπάρχει και ένα ιδιαίτερα ευχάριστο νέο από τη Σύνοδο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Συγκεκριμένα η Συνδιάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε το πρώτο τακτικό Συνέδριο του Κόμματος να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις αρχές του Οκτωβρίου (7-9/10). Την οργάνωσή του έχει αναλάβει ο Συνασπισμός. Ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμπίπτει με μια πάρα πολύ κρίσιμη φάση στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Αριστερά, όπως στη Γαλλία, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει να προσφέρει πολλά".

Εξάλλου συμμετείχαν στη Σύνοδο του Συμβουλίου των ηγετών του κόμματος οι:


Ακολουθεί το κείμενο πολιτικής απόφασης που ενέκριναν στην συνάντησή τους, στην Ρώμη, στις 6 Ιουνίου 2005, οι ηγέτες των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Για μια εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς στην πορεία της Ε.Ε.

Ένα εξαιρετικό πολιτικό γεγονός έλαβε χώρα στην Ευρώπη. Η απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από την Γαλλία και την Ολλανδία, δύο ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, ξεκινά μια νέα φάση στην Ευρώπη και μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές και τους στόχους της ΕΕ. Αυτή η νέα φάση δίνει στους ευρωπαϊκούς λαούς την δυνατότητα να πάρουν μέρος σε αυτή τη συζήτηση για να ζητήσουν μια Ευρώπη απαλλαγμένη από νεοφιλελεύθερους θεσμούς και πολιτικές. Μια αριστερή, λαϊκή, φιλοευρωπαϊκή στάση διαμορφώθηκε και κέρδισε. Η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, όπως την εμπνεύστηκε η λογική της συνταγματικής συνθήκης, ηττήθηκε από την δημοκρατία του γαλλικού λαού. Μία εκπληκτική συμμετοχή, μεγαλύτερη από ό,τι σε προηγούμενες εκλογές στην Γαλλία τα τελευταία 15 χρόνια και ακόμη πιο μεγάλη από εκείνη του δημοψηφίσματος για την συνθήκη του Μάαστριχτ, έδειξε ότι υφίσταται μεγάλο πάθος για την Ευρώπη, όταν μπορεί να εκφραστεί δημοκρατικά και ότι υφίσταται μία εναλλακτική λύση για την Ευρώπη, όπως στην περίπτωση της εκστρατείας του γαλλικού ‘όχι’.

Εμείς, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το μόνο ευρωπαϊκό κόμμα μεταξύ των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που ανήκουν στο στρατόπεδο του όχι, μοιραζόμαστε την χαρά του Κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας και των αριστερών δυνάμεων, που έδωσαν ώθηση σε μια νέα και εξαιρετική συσπείρωση, στη διάρκεια της εκστρατείας κατά της συνταγματικής συνθήκης. Η εισβολή των κοινωνικών θεμάτων στην προεκλογική εκστρατεία του δημοψηφίσματος, ήταν αποφασιστική. Η λαϊκή ψήφος έδειξε ότι τέτοια θέματα αποκτούν όλο και περισσότερο επείγοντα χαρακτήρα στην Ευρώπη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας πάνω από δέκα ετών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αυξανόμενων περικοπών του κράτους πρόνοιας, επέκτασης της ανασφάλειας και υποχώρησης των εργασιακών συνθηκών, ιδιωτικοποίησης κοινών αγαθών και δημόσιων υπηρεσιών. Η ψήφος του όχι δεν απέρριψε μόνο το κείμενο της συνθήκης αλλά και την νεοφιλελεύθερης λογική που το εμπνέει και καταδίκασε το έλλειμμα δημοκρατίας. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα ειρήνης, πρέπει να καταφέρει να εκφράσει το αίτημα των λαών για μια εναλλακτική λύση για την Ευρώπη. Όλες οι αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να μάθουν ένα σημαντικό μάθημα: η νίκη είναι δυνατή, αν η αριστερά πιστεύει στην δημοκρατία και επενδύει στην συμμετοχή του λαού και υποστηρίζει την μαζική κριτική του νεοφιλελεύθερου κοινωνικού μοντέλου, που τώρα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του λαού. Μια μαζική, φιλοευρωπαϊκή, αριστερή στάση γεννήθηκε, και αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τις συνθήκες ζωής στην Ευρώπη. Ο γαλλικός λαός, στο όνομα μιας άλλης Ευρώπης, απέρριψε την απόπειρα να συνταγματοποιηθεί ο νεοφιλελευθερισμός.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν στον νεοφιλελευθερισμό και την έλλειψη δημοκρατίας για να πετύχουν μια ειρηνική, δημοκρατική και ισότιμη Ευρώπη της αλληλεγγύης. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι νέες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, όπως το έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές στην Γερμανία.

Το θέμα της δημοκρατίας στην Ευρώπη απαιτεί επείγουσα απάντηση. Χωρίς μια τέτοια απάντηση, η κρίση πολιτικής αναμένεται να γίνει ακόμη βαθύτερη. Οι πολίτες δεν μπορεί να παραμένουν αποκλεισμένοι από την διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Η συνταγματική συνθήκη της ΕΕ συντάχθηκε προκειμένου να αντικαταστήσει όλες τις προηγούμενες συνθήκες της ΕΕ και να γίνει ο θεμελιακός Χάρτης της ΕΕ. Η παρούσα συνθήκη έχει ήδη απορριφθεί και είναι πολιτικά νεκρή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λάβει υπόψη του το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την νέα φάση που ξεκίνησε. Τα θεμέλια και οι στόχοι της ΕΕ πρέπει να επανακαθοριστούν καθώς και οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, θεσμικές πολιτικές καθώς και η εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Η συζήτηση δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια των θεσμών της ΕΕ καθώς και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της, που έχουν ήδη υποστεί την τιμωρία των ευρωπαίων πολιτών. Ζητάμε οι εθνικές βουλές και η ευρωβουλή να αναμειχθούν άμεσα σε αυτή τη νέα διαδικασία. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να ανοίξει - πρώτα από όλα - σε προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, που θα πρέπει να είναι οι βασικοί παράγοντες της νέας ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά προτίθεται να συνεχίσει να στηρίζει την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών λαών. Επιπλέον, η Ε.Α. πιστεύει ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένας διάλογος με τους οπαδούς του κριτικού ναι, για να αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για μια νέα ειρηνική Ευρώπη, που θα έχει απαλλαγεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Για τους λόγους αυτούς η Ε.Α. προτείνει σε όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν τους ακόλουθους, άμεσους στόχους:

Απόσυρση της οδηγίας Μπολκεστάιν και της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας και κάθε νεοφιλελεύθερης οδηγίας.

Απόσυρση κάθε διάταξης σχετικά με την φιλελευθεροποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Μια νέα, ισότιμη και εναρμονισμένη φορολογική πολιτική, που να επιβαρύνει τα εισοδήματα και να είναι υπέρ της εργασίας.

Νέες διεθνείς πολιτικές που να στηρίζονται στην ειρήνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη.

Το πρώτο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπέρ μιας Ευρώπης και ενός κόσμου της ειρήνης και της ισότητας. Η πολιτική πρέπει να είναι η προτεραιότητα και όχι η οικονομία. Σήμερα αυτό είναι, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, δυνατό.

Ρώμη, 6 Ιουνίου 2005
Το Συμβούλιο των Προέδρων του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

To Γραφείο Τύπου