Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2007

Επίσκεψη Αλ.Αλαβάνου στους απεργούς πείνας -διαδηλωτές του 4ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ

«ΝΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον βουλευτή Θαν. Λεβέντη και τον Δημ. Στρατούλη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, επισκέφθηκαν σήμερα τους προφυλακισμένους διαδηλωτές του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ Ταράσιο Ζαντορόζνι και Γεράσιμο Κυριακόπουλο, οι οποίοι εδώ και δύο μήνες βρίσκονται σε απεργία πείνας, και νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Μετά την επίσκεψη ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση:

«Νομίζουμε ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να ισχύει η θανατική ποινή. Γιατί προς τα εκεί πηγαίνουμε. Οι δύο διαδηλωτές είναι προφυλακισμένοι εδώ και εννέα μήνες, από τις αρχές του Μάη του 2006, από τη μεγάλη διαδήλωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Κάνουν απεργία πείνας γύρω στους δύο μήνες, η κατάσταση της υγείας τους είναι πάρα πολύ άσχημη και υπάρχουν κίνδυνοι για μη αναστρέψιμες ζημιές αλλά ακόμα και για αιφνίδιο θάνατο. Επομένως, πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα, πρώτον για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, δεύτερον, για λόγους δικονομικής ισότητας: Δεν μπορεί οι «κουμπάροι» να βγαίνουν μετά από μερικές μέρες και οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε μια πολιτική διαδήλωση να είναι εννέα μήνες προφυλακισμένοι. Υπάρχουν επίσης λόγοι νομικοί, διότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν υπάρχει κίνδυνος να επαναλάβουν αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται και τα οποία φαίνεται ότι δεν έχουν κάνει, ή να φύγουν έξω από τη χώρα. Τέλος, υπάρχουν και λόγοι πολιτικοί. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η πολιτική διαφορετικότητα  με αυτό τον τρόπο. Εμείς ζητάμε άμεσα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να συνέλθει και νομίζω ότι θα αποφασίσει φυσικά την αποφυλάκισή τους.»

Ο κ. Θαν. Καραμπέλης, αναπληρωτής διευθυντής του Νοσοκομείου Μεταξά και ορισμένος από την ΕΙΝΑΠ για να παρακολουθεί τους απεργούς πείνας, σε δήλωσή του προέβη στις εξής καταγγελίες σχετικά με τη φρούρηση των δύο απεργών πείνας:

«Η παρουσία των φρουρών  παραβιάζει τα δικαιώματα των αρρώστων , το ιατρικό απόρρητο, την ιδιαίτερη σχέση γιατρού-αρρώστου και τα δικαιώματα των γιατρών, που δεν μπορούν να εξετάσουν με αυτό τον τρόπο τους αρρώστους. Υπάρχουν Νόμοι, υπάρχει το Σύνταγμα, υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, υπάρχει δεοντολογία, υπάρχει η πρόσφατη απόφαση και διακήρυξη της Παγκόσμιας Ένωσης Γιατρών που αναφέρεται στους απεργούς πείνας και απαιτεί την ιδιαιτερότητα στην ιατρική εξέταση, το ιατρικό απόρρητο και την ιδιαίτερη αυτή σχέση, απουσία οιουδήποτε τρίτου. Επιφυλασσόμεθα κάθε δικαιώματός μας για να προσφύγουμε σε οποιαδήποτε όργανα για να κατοχυρωθεί επιτέλους και για τους κρατούμενους αυτό που είναι δικαίωμα όλων των πολιτών, της εξέτασης με το γιατρό τους, σε ιδιαίτερο χώρο χωρίς παρουσία τρίτων.»

Επίσης κατήγγειλε ότι υπάρχει παρακολούθηση μέσα στο θάλαμο και παρεμποδίζεται βάναυσα η εκτέλεση του ιατρικού καθήκοντος, ενώ και άλλοι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας έκαναν έκκληση να αποφυλακιστούν οι δύο απεργοί πείνας διότι η κατάσταση της υγείας τους μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Ο βουλευτής και γιατρός Θαν. Λεβέντης, αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας τους τόνισε ότι εκτός από τα άλλα προβλήματα ο Γεράσιμος Κυριακόπουλος είναι με ένα νεφρό, και χωρίς σπλήνα, και αυτό σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση από τη μακροχρόνια απεργία και συμπλήρωσε. «Εμείς έχουμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα η οποία θα συζητηθεί το απόγευμα. Θα περιμένουμε τις εξηγήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και τι μέτρα προτίθεται να λάβει η πολιτεία συνολικά για την υπόθεση αυτή.»

Τέλος ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της πενταμελούς επιτροπής της πορείας του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, είπε ότι έχει σαφή εικόνα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας και δήλωσε κατηγορηματικά και ανεπιφύλακτα ότι τα παιδιά αυτά ,δεν είχαν καμία σχέση με αυτά για τα οποία κατηγορούνται. Τόνισε επίσης ότι «τα τρία άτομα που είναι προφυλακισμένα για τα επεισόδια κατά την πορεία πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα και για λόγους πολιτικούς, διότι δεν μπορεί να ποινικοποιείται η κοινωνική και πολιτική δράση. Θεωρώ απαράδεκτο να έχουν καταδικαστεί διαδηλωτές, όντας προφυλακισμένοι σε αργό θάνατο, με την απεργία πείνας που κάνουν».  

To Γραφείο Τύπου