Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2007

Σχόλιο του υπεύθυνου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και τις ομιλίες των υπουργών στο 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ «Τουριστική Χάρτα 2007»

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και τις ομιλίες των υπουργών στο 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ «Τουριστική Χάρτα 2007», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την αμφίβολη ποσοστιαία αύξηση των τουριστών στη χώρα μας, πολύ περισσότερο όταν δε συνοδεύεται με τα αντίστοιχα στοιχεία για τις σχετικές διανυκτερεύσεις, δεν μπορούν να αποκρύψουν ορισμένες πικρές αλήθειες σχετικά με τις πολιτικές για τον τουρισμό στη χώρα μας.

Και αυτό διότι από το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται:

Πρώτον, επωφελούνται κατά κύριο λόγο τα μεγάλα ξένα τουριστικά γραφεία, τα οποία επιβάλλουν όρους ασύμφορους για τη χώρα μας και απαγορευτικούς για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Δεύτερον, τη μερίδα του λέοντος από το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας αποσπούν όλο και περισσότερο ορισμένες μεγάλες τουριστικές μονάδες και συγκεκριμένα εγχώρια τουριστικά κέντρα, πράγμα που έχει ως συνέπεια την αυξανόμενη οικονομική και γεωγραφική συγκέντρωση στο χώρο του τουρισμού. Η ανάπτυξη του λεγόμενου αγροτουρισμού γνωρίζει πλήρη αποτυχία αφού δεν έχει καμία πραγματική σχέση με την τοπική παραγωγή και απασχόληση.

Τρίτον, η ανάπτυξη του τουρισμού, όταν συνοδεύεται με την παραγωγική και γεωργική ερήμωση της χώρας, όπως συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια, αυξάνει διαρκώς τα εμπορικά ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα τα οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό να περιορίζονται δραστικά και να επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες, κατά κύριο λόγο, προέρχεται ο τουρισμός. Είναι λυπηρό να αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι τα έσοδα από τον τουρισμό είναι μεγαλύτερα από τις εξαγωγές της χώρας!

Τέταρτον, οι γενικότερες πολιτικές λιτότητας, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, έχουν ως αποτέλεσμα να πιέζεται όλο και περισσότερο ο εγχώριος τουρισμός, πρώτʼ απʼ όλα ανάμεσα στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, για να φθάνει ο κ. Σιούφας να αναγνωρίζει ότι οι έλληνες πολίτες καταφεύγουν στα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού προκειμένου να κλείσουν τουριστικά πακέτα με τις ίδιες χαμηλές τιμές όπως και οι ξένοι.

Πέμπτον, οι ασκούμενες πολιτικές που υποβαθμίζουν διαρκώς το περιβάλλον στη χώρα μας - υποβάθμιση που επιτείνεται και από την άναρχη και ασύδοτη τουριστική ανάπτυξη - εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους όχι μόνο για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τουρισμού αλλά και το ίδιο το μέλλον και την ποιότητα ζωής στη χώρα μας.

To Γραφείο Τύπου