Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/02/2007

Κίνδυνος καταστροφής των φοινικόδεντρων στον Ωρωπό από έντομα

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ανησυχία προκαλεί τις τελευταίες ημέρες  στην περιοχή του Ωρωπού, η ενημέρωση που είχε ο Δήμος, μετά από έγγραφο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για το έντομο Rhynchophorus (Ρυγχοφόρους) που χτύπησε την περιοχή του Ωρωπού. Σύμφωνα με το έγγραφο η περίπτωση αυτή αναφέρεται για πρώτη φορά στην Αττική και κατʼ επέκταση  στην Ηπειρωτική Ελλάδα!

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στο σχετικό έγγραφό του προ τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Δήμο Ωρωπού και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει πως μετά από δείγμα κανάριου φοίνικα, που λήφθηκε από ιδιωτικό κήπο στον Ωρωπό στις 11-12-2006, διαπιστώθηκε προσβολή από το έντομο Rhynchophorus και χαρακτηρίζεται σαν σοβαρός εχθρός των φοινικοειδών. Η προσβολή οδηγεί στον θάνατο τους φοίνικες και αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό των φοινίκων στην Ασία την Βόρεια Αφρική, όπως και σε αρκετές μεσογειακές χώρες.

Για την αντιμετώπιση του εντόμου απαιτείται (καταλήγει το έγγραφο) άμεσα καταστροφή όλων των προσβεβλημένων φοινικοειδών, ζητώντας την συνεργασία των φορέων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου (ΝΕΑ, 22/1/2007) επιστήμονες προτείνουν να σταματήσει η εισαγωγή φοινικοειδών από χώρες στις οποίες έχει καταγραφεί το έντομο αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί ο αφανισμός των φοινικόδεντρων στην Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Τι μέτρα  προτίθεται να πάρει για την καταπολέμηση του εντόμου Rhynchophorus (Ρυγχοφόρους) το οποίο καταστρέφει τους φοίνικες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος προσβολής των υπόλοιπων δέντρων;

- Έχει απαγορευθεί η εισαγωγή φοινικοειδών από χώρες που έχουν καταγραφεί κρούσματα του εντόμου αυτού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ