Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/02/2007

Σχετικά με τα όσα ανακοίνωσε ο κ.Αλογοσκούφης για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι προεκλογικές κυβερνητικές εξαγγελίες που έγιναν από τον κ. Γ. Αλογοσκούφη για την πάταξη της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζονται από βαθύτατη υποκρισία, αφού η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική της ενισχύει τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα και σε όσους πληρώνουν τους φόρους τους και τις χαριστικές ρυθμίσεις στους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, ενώ καθιστά όλο και πιο δαιδαλώδες και κυρίως πιο άδικο το φορολογικό σύστημα.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη φοροδιαφυγή αποτελούν το διάτρητο άλλοθι στην προεκλογική αναθεώρηση-αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%, που προέρχεται από την ένταξη της παραοικονομίας και η οποία θα καταδείξει ακόμα περισσότερο τις τεράστιες φορολογικές αδικίες και αποκλίσεις στη χώρα μας.

Μία κυβέρνηση που διαθέτει πραγματική βούληση να πατάξει τη φοροδιαφυγή, έχει ως πρώτο μέλημα να καταπολεμήσει την παραοικονομία και όχι να την νομιμοποιήσει με την αυθαίρετη ενσωμάτωσή της στο ΑΕΠ, προκειμένου να εμφανίσει τεχνητά πιο πλούσιους τους έλληνες εργαζόμενους και τη χώρα σε τροχιά σύγκλισης με τον μέσο κοινοτικό όρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δεν τόλμησε να πει το παραμικρό για την κύρια πηγή της φοροδιαφυγής, που είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, αφού το 60% περίπου των Ανωνύμων Εταιρειών της χώρας εμφανίζει μηδενικά κέρδη ή και ζημίες.

Η αναγκαία καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συνδέεται όχι με τετριμμένες προεκλογικές εξαγγελίες, που χωρίς αποτέλεσμα έχουν κάνει μέχρι σήμερα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά με μία μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για ένα απλό, εύληπτο, εύχρηστο, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενοποιημένο και πρώτʼ απʼ όλα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

To Γραφείο Τύπου