Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/02/2007

Η κυβέρνηση, με την αναθεώρηση-αύξηση κατά 25% του ΑΕΠ, οφείλει να καταβάλει 2,5 δις ευρώ στο ΙΚΑ στη βάση της χρηματοδότησης του κατά 1% του ΑΕΠ από το κράτος

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην αναθεώρηση του ΑΕΠ και την υποχρέωση του κράτους για καταβολή 1% του ΑΕΠ ετησίως προς το ΙΚΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ως γνωστόν, με τον ν.3029/02 το κράτος έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλει από το 2003 και μετά το 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ. Επομένως, με την επιδιωκόμενη αναθεώρηση-αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%, η κυβέρνηση υποχρεούται να χρηματοδοτήσει για το 2007 το ΙΚΑ με επιπλέον 500 εκ. ευρώ και να καταβάλει αναδρομικά προς το ΙΚΑ από το 2003 το συνολικό ποσό των 2,5 δις ευρώ περίπου.

Είναι αδιανόητο οι έλληνες πολίτες να πληρώσουν, λόγω αναθεώρησης του ΑΕΠ, αναδρομικά 2,5 δις ευρώ αυξημένη συνεισφορά προς την Ε.Ε., πέραν της απώλειας περίπου 1,5 δις ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και να μην καταβληθούν αναδρομικά και οι θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους προς το ΙΚΑ.

Καλούμε την κυβέρνηση, εφόσον εμμένει στην απαράδεκτη λογική της αυθαίρετης αναθεώρησης του ΑΕΠ, να δεσμευθεί ότι θα καλύψει πλήρως αυτή τη θεσμοθετημένη υποχρέωσή της, μαζί φυσικά με την καταβολή του 1 δις ευρώ, που δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα, στο ΙΚΑ, με βάση το παλιό ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τηρεί σιγή ιχθύος επί του θέματος, την ώρα, μάλιστα, που κινδυνολογεί ασύστολα για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων.

To Γραφείο Τύπου