Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/02/2007

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του κόμματος, υπεύθυνος για την εργατική πολιτική, συναντήθηκαν  σήμερα με τα προεδρεία των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΠΟΠΣ - ΕΛΤΑ - ΙΚΑ - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΤΑΕ - ΕΒΕ - ΤΣΑ

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Όταν στην Βουλή ακούμε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα δύο εκατομμύρια φτωχοί, δεν χρειάζεται να ψάξουμε να τους βρούμε. Οι περισσότεροι ανήκουν στο χώρο των συνταξιούχων. Θα έλεγα ότι είναι κρίμα για τη χώρα μας, διότι σε όποια φάση της ηλικίας βρίσκεσαι χρειάζεται να αγωνίζεσαι. Να αγωνίζεσαι όταν είσαι φοιτητής, σπουδαστής, ή εργαζόμενος, αλλά να αγωνίζεσαι κι όταν φτάνεις στην ηλικία των 65, των 70 και 75; Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες ζωής στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Δυστυχώς, τα προβλήματά τους είναι ιδιαίτερα οξυμένα.  Το 60% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις κάτω από 500 ?, ή ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ, χρειάζεται ένα μήνα για να βρει καρδιολόγο.  Χρειάζεται μεγάλη στροφή στα ζητήματα του ύψους των συντάξεων, στα ζητήματα της εξέλιξης των συντάξεων, που να ακολουθούν τις συλλογικές συμβάσεις,  στα επιδόματα τα οποία σήμερα μένουν στάσιμα, στη στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης. Χρειάζεται, επομένως, κοινωνικό κράτος.

Αυτή είναι μια από τις μεγάλες πολιτικές μάχες που δίνονται σήμερα.

Η Αριστερά αγωνίζεται για το κοινωνικό κράτος το οποίο αποδομείται από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Εμείς θα στηρίξουμε την κινητοποίηση που κάνουν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων την Παρασκευή ενώ μια σειρά ζητήματα θα τα φέρουμε στη Βουλή. Επίσης όσα θέματα  σχετίζονται, θα τα θέσουμε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΓΑΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ (Γραμματέας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ): «Στα πλαίσια των αποφάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής των συνεργαζομένων Ομοσπονδιών, επισκεφθήκαμε σήμερα τον Συνασπισμό, προκειμένου να θέσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους, όπως είναι το οικονομικό, το ζήτημα της περίθαλψης, τα ζητήματα του ΙΚΑ, τα θέματα που προκύπτουν για το ΤΕΒΕ, για το Δημόσιο κ.λπ.

Δώσαμε ένα ψήφισμα. Εμείς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας αγωνιστικά και την Παρασκευή κατεβαίνουμε σε μία νέα συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πέντε πόλεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Εκ μέρους του ΣΥΝ εκφράστηκε ταυτότητα απόψεων στο ζήτημα των αιτημάτων μας, στο ζήτημα των εκτιμήσεων, και λάβαμε την υπόσχεση ότι θα έχουμε συμπαράσταση  στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας.»

To Γραφείο Τύπου