Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/02/2007

Συνεχίζει να εξετάζει την εθελούσια αποχώρηση στον ΟΤΕ η Κομισιόν

Απάντηση της Επιτρόπου Κρόες στον Δ. Παπαδημούλη

«Η Επιτροπή έλαβε συμπληρωματικά στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση, και σχόλια από τρίτα μέρη» και συνεχίζει να εξετάζει την υπόθεση ενδεχόμενης κρατικής ενίσχυσης όσον αφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης από τον ΟΤΕ. Αυτό απαντά η Επίτροπος κ. Κρόες, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Η Επίτροπος, στην απάντησή της, αφού τονίζει ότι: «η Επιτροπή εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η χρηματοδοτική στήριξη που προσφέρθηκε στον ΟΤΕ υπερέβαινε το απαραίτητο επίπεδο για την απαλλαγή της εταιρείας από τα εικαζόμενα συμπληρωματικά κόστη που απέρρεαν από την παροχή υψηλότερων πλεονεκτημάτων σε υπαλλήλους με οιονεί δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς» παραπέμπει στην Επίσημη Εφημερίδα (C151/2, 29.6.2006), όπου περιγράφονται τα νομικά επιχειρήματα της Κομισιόν για «ενδεχόμενη κρατική ενίσχυση».

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή στην Επίσημη Εφημερίδα αξιολογώντας το μέτρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

-«Το ελληνικό κράτος θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση μεταβιβάζοντας 4% των μετοχών της εταιρείας στο ταμείο ασφάλισης. ...Η αξία των μετοχών που θα μεταβιβαστούν από το ελληνικό κράτος στο ταμείο ασφάλισης θα καθοριστεί την ημερομηνία της μεταβίβασης. Μέχρις στιγμής, δεν έχει πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση. Βάσει της τιμής της μετοχής στις 13 Ιανουαρίου 2006, η αξία του 4 % των μετοχών ανέρχεται σε περίπου 360 εκατ. ευρώ.

-η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι πιθανό η χρηματοδοτική συνεισφορά (που δεν έχει ακόμη καθοριστεί αλλά θα εξαρτηθεί από την αξία των μετοχών του ΟΤΕ κατά την ημερομηνία της πραγματικής μεταβίβασης) να υπερβαίνει το εικαζόμενο πρόσθετο κόστος του ΟΤΕ που έχει υπολογιστεί μ' αυτό τον τρόπο.

-αξιολογώντας το συμβιβάσιμο της χρηματοδοτικής συνεισφορά, η Επιτροπή αμφιβάλλει για την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα της ενίσχυσης (βάσει της τρέχουσας αξίας των μετοχών του ΟΤΕ, η συνεισφορά του ελληνικού κράτους θα χρηματοδοτούσε μεταξύ 40 και 50 % του συνολικού κόστους του σχεδίου εθελοντικής πρόωρης συνταξιοδότησης).»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Νόμος 3371/2005 ορίζει μεταξύ άλλων ότι μεταβιβάζεται το 4% των μετοχών του Δημοσίου στο ταμείο ασφάλισης του ΟΤΕ. Έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι έχει ή τι θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στις αιτιάσεις της Κομισιόν, με δεδομένη και τη σημαντική αύξηση της μετοχής του ΟΤΕ τον τελευταίο χρόνο. »

To Γραφείο Τύπου