Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/02/2007

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την κατά 235% αύξηση των κερδών της Marfin Popular Bank, και γενικότερα τα υπερκέρδη των Τραπεζών, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η υπεραύξηση κατά 235% των κερδών που ανακοίνωσε για το 2006 η Marfin Popular Bank, μαζί με τα υπερκέρδη που έχουν ήδη ανακοινώσει οι περισσότερες Τράπεζες, είναι αποτέλεσμα πρωτοφανούς «ληστείας» και συνιστούν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση στους έλληνες εργαζομένους.

Έχει γίνει σαφές ότι τα τελευταία χρόνια όλη, σχεδόν, η οικονομία της χώρας δουλεύει για τις Τράπεζες, τα πρωτοφανή υπερκέρδη τους και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής «φούσκας». Είναι αδιανόητο και πρώτου μεγέθους ανωμαλία το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση του ενεργειακού κολοσσού της ΔΕΗ βρίσκεται στα 2/3, περίπου, μιας Τράπεζας όπως η Marfin Popular Bank, ενώ οι 5 μεγαλύτερες Τράπεζες της χώρας να εμφανίζουν αρκετά μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από όλες τις εισηγμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Το ερώτημα που αιωρείται είναι ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις ή οι Τράπεζες που τείνουν να τις μετατρέψουν σε «υποκαταστήματά» τους;