Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/06/2005

Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει την ουσιαστική αύξηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού της περιόδου 2007-13

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε. την περίοδο 2007-13, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας για τον υποτονικό τρόπο που παρεμβαίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στις σχετικές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται αυτή την περίοδο στην Ε.Ε. και αφορούν τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης κατά την περίοδο 2007-13.

Είναι απολύτως απαράδεκτο ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν στην Ευρωβουλή την έκθεση του γερμανού Ευρωβουλευτή Reimer Boge, που τελικώς υιοθετήθηκε και προτείνει ένα χαμηλότερο ύψος προϋπολογισμού της Ε.Ε. κι από αυτό που προτείνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το μήνυμα αυτής της ψήφου είναι αρνητικό συνολικά για την πορεία της Ευρώπης αλλά και για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

Το θέμα του Κοινοτικού προϋπολογισμού είναι πολύ κρίσιμο για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στη διευρυμένη Ευρώπη των 25 και ιδιαίτερα κρίσιμο για την ανάπτυξη της χώρας μας, μιας κι απ’ αυτό εξαρτάται το ύψος των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δ’ Κ.Π.Σ.

Σήμερα, ιδιαίτερα, που οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν μια διαφορετική πορεία της Ένωσης με κοινωνικό περιεχόμενο, η γενναία αύξηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα και με στόχο να προσεγγίσει σταδιακά του 5% του Κοινοτικού ΑΕΠ, γίνεται μια από τις κεντρικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη σύγκλιση και την κοινωνική προστασία συνολικά στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, οφείλει να διεκδικήσει με αποφασιστικό και δραστήριο τρόπο στην ουσιαστική αύξηση του Κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-13 αντί της μείωσής του κάτω και από αυτά τα ανεπαρκή επίπεδα που προτείνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ευθύνες που χρεώνεται η κυβέρνηση για την κατάληξη αυτού του κρίσιμου θέματος για την χώρα μας και την Ευρωπαϊκή πορεία είναι πελώριες».

To Γραφείο Τύπου