Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/02/2007

Παρέμβαση Νίκου Α. Κωνσταντόπουλου στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού

Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ που θα αποφασίσει για την εκλογική τακτική του κόμματος είναι πολύ σημαντική. Μας αφορά όλους και θα ήθελα να σας καταθέσω και τις δικές μου απόψεις, εγκαίρως, ώστε να συνεκτιμηθούν και να συνυπολογιστούν με τη δημοκρατική λειτουργία μας.

Το πρώτο σημείο της ομιλίας μου αφορά την πολιτική πρόταση με την οποία ο ΣΥΝ θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Με τις διαπιστώσεις της εισήγησης συμφωνώ. Όμως νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τις διαπιστώσεις. Και να διατυπώσουμε αυτό που εμείς θέλουμε να γίνει. Να διατυπώσουμε τη δική μας διακριτή πρόταση, για σήμερα και για αύριο. Και ως προς αυτό πιστεύω ότι η εισήγηση είναι ασαφής και δεν απαντάει σε όσα ερωτήματα θέτει η πολιτική συγκυρία και κυρίως σε όσα ερωτήματα θα τεθούν την ώρα της κάλπης.

Θέλουμε να ηττηθεί ή όχι η πολιτική και η κυβέρνηση της ΝΔ; Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση στη σημερινή κυβέρνηση ή κρίνουμε ότι δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για να θέσουμε και κυρίως για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα; Στην πίεση που θα μας ασκήσει το ΠΑΣΟΚ πως απαντάμε; Το ταυτίζουμε με τη ΝΔ κι έτσι διεκδικούμε την ψήφο όσων αποδέχονται αυτήν την ταύτιση; Ή ακολουθούμε μια διαφορετική πολιτική κι επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε τις αντιφάσεις που σήμερα διαπερνούν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα και την εκλογική του βάση;

Απέναντι στην προσπάθεια της ΝΔ να παγιώσει την υπεροχή της κερδίζοντας τις επόμενες εκλογές, μιλάμε στο όνομα της προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που δυσφορεί και είναι αντίθετη στον τρόπο που η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική  θέλει να ηγεμονεύει; Απέναντι στην επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ, να αναβιώσει το γνώριμο, αρνητικό και νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό του παρελθόν, μιλάμε στο όνομα εκείνων που δεν καλύπτονται από την ιδεολογική απροσδιοριστία, την πολιτική μετατόπιση και  την οργανωτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ;  

Πέραν της αντίθεσης προς τον κεντροδεξιό και κεντροαριστερό νεοφιλελευθερισμό, πέραν του αγώνα για την ήττα αυτών των πολιτικών, μιλάμε για την αλλαγή συσχετισμών, για την αναδιάρθρωση της κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής πλειοψηφίας που θέλει και μπορεί να στηρίξει την εναλλακτική μη νεοφιλελεύθερη πρόταση; Τη δική μου άποψη την έχω διατυπώσει από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Να απευθυνθούμε σε όλη την κοινωνία, προς τους πολίτες που βρίσκονται αριστερά της αριστεράς και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αγωνιούν και προβληματίζονται για την επόμενη μέρα.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι αυτό του εκλογικού σχήματος με το οποίο θα κατεβούμε στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και δική μου επιλογή στις προηγούμενες εκλογές. Δυστυχώς – και όχι με δική μας ευθύνη – δεν μπόρεσε να συνεχιστεί και στις ευρωεκλογές. Κι αυτό υπήρξε μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία του. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ΣΥΝ οφείλει να προσπαθήσει και πάλι για την ενότητα αυτού του χώρου. Όμως,  για να είναι αποδοτική μια τέτοια συνεργασία πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.. Αντιθέτως, χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχτεί επιζήμια. Και οι προϋποθέσεις αφορούν, τόσο την προγραμματική και πολιτική βάση πάνω στην οποία συγκροτείται, όσο και τη συνολική εικόνα που εκπέμπει αλλά και τον τρόπο της πολιτικής λειτουργίας. Και εδώ υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς η ηγεσία του κόμματος θα χειριστεί αυτά τα προβλήματα και ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι θετικό. Εγώ θέλω μονάχα να υπογραμμίσω την ανάγκη να μην υπερβούμε μια διαχωριστική γραμμή πέραν της οποίας ο ψηφοφόρος του ΣΥΝ δεν θα αναγνωρίζει πια το κόμμα του και την ενότητά του.

Το τρίτο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι το θέμα της ανανέωσης των προσώπων. Το θέμα αυτό άνοιξε με τρόπο που φθείρει τον ΣΥΝ και μειώνει αναίτια τα πρόσωπα. Και γι αυτό υπάρχουν ευθύνες.

Μόλις άρχισαν τα σχετικά δημοσιεύματα, ζήτησα να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και να συζητηθεί το θέμα ανοιχτά, συντροφικά και ειλικρινά, γιατί θεωρώ την εκλογολογία, τη βουλευτολογία και τις περιφερόμενες υποψηφιότητες, πολιτικά και εκλογικά επιζήμιες. Δυστυχώς, εν συνεχεία άνοιξε μια περίεργη και διχαστική συζήτηση περί αυτών που θέλουν την ανανέωση και αυτών που κρατούν πεισματικά τις καρέκλες τους.

Το θέμα, λοιπόν, αυτό αφορά πρωτίστως όλα τα στελέχη, τους βουλευτές του κόμματος, αφορά και εμένα προσωπικά και θέλω να πω τη θέση μου με μεγάλη σαφήνεια. Πριν από τέσσερα χρόνια πήρα την απόφαση να αποχωρήσω από την Προεδρία του κόμματος και να ανοίξω το δρόμο για την ανανέωση σʼ αυτό το επίπεδο. Ταυτόχρονα δήλωσα ότι για μένα αυτό ήταν το μείζον και ότι προφανώς αποτελούσε δείγμα του πως θα χειριστώ και δευτερεύουσας – σε σχέση με αυτό – σημασίας θέματα, όπως είναι η βουλευτική έδρα. Άλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο είχα πει τη γνώμη μου για το όριο των τριών θητειών. Διότι θεωρούσα και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να φτάνει κανείς 25 ή 30 χρόνια βουλευτής, ούτε να είναι μονίμως υποψήφιος. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, κανείς δεν είναι παράκλητος, κανείς δεν αποκλείεται. Σήμερα στην ΚΠΕ και πριν αρχίσει η προετοιμασία του ΣΥΝ για τις εκλογές, εγκαίρως θέλω να πω την άποψή μου, ώστε να αξιοποιηθεί στους περαιτέρω χειρισμούς της ηγεσίας.

Ο προβληματισμός μου είναι γνωστός. Κι όταν ρωτήθηκα δημοσίως εάν θα είμαι υποψήφιος, απάντησα ότι αυτό θα το δω στην ώρα του και στα αρμόδια όργανα. Θεωρούσα, λοιπόν, ότι αυτό ήταν πάρα πολύ σαφές κι έπρεπε να υπολογιστεί από την ηγεσία του κόμματος.

Αδυνατώ, λοιπόν, να κατανοήσω τη διοχετευμένη εμπλοκή του ονόματός μου σε δημοσιεύματα που αφορούν τις βουλευτικές έδρες και περιφέρειες. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και μπορούμε ήρεμα και με ειλικρίνεια να τα δούμε. Δεν χρειάζονται εντάσεις παρασκηνίων και ίντριγκες. Νομίζω ότι διαθέτουμε και τη συλλογική αλληλοεκτίμηση και τον προσωπικό αυτοσεβασμό όλοι μας. Αλλιώς θα έπρεπε να συζητούνται αυτά μεταξύ συντρόφων.  Εν πάση περιπτώσει θέλω να ανακοινώσω στην ΚΠΕ ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είμαι υποψήφιος, ούτε στην Αʼ Αθήνας ούτε σε άλλη περιφέρεια. Για λόγους ανανέωσης τόσο των στελεχών του ΣΥΝ όσο και δικιάς μου ανανέωσης.

Σʼ αυτό το χώρο της δημοκρατικής, ριζοσπαστικής κι ανανεωτικής αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, είχα και θα έχω αφιέρωση ζωής.

Ο Αλέκος ο Αλαβάνος ανέφερε τη σκληρή πόλωση, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιζητούν για να την αξιοποιούν κοινωνικά, πολιτικά, εκλογικά. Ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε κατασκευασμένη κοινοβουλευτική εμπλοκή, σε πολιτικό μπλοκάρισμα, ώστε η ΝΔ να μιλάει για θεσμικό ατόπημα και το ΠΑΣΟΚ για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ταυτοχρόνως, συστηματικά, οι σφυγμομετρήσεις επιδιώκουν να πάρουν πριν από την κάλπη τη θέση της κάλπης και τα ΜΜΕ θέλουν να κάνουν τη Βουλή, από Βουλή αντιπροσώπων, Βουλή των αναγνωρίσιμων, των διαθέσιμων κι αναλώσιμων.

Η Παιδεία (άρθρο 16), με το διαρκές αίτημα αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας,

Το Περιβάλλον (άρθρο 24), με τις μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις για την προστασία των δασών,

Οι κοινωνικοί αποκλεισμοί,

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις συνεχείς διεκδικήσεις για να μην συρρικνωθεί το κοινωνικό κράτος και οι δημοκρατικές εγγυήσεις,

Τα τηλεοπτικά σκουπίδια, που φτιάχνουν μια διαφορετική κοινωνία, πολιτικά, αισθητικά, ηθικά και πολιτισμικά,

Η αχόρταγη διαπλοκή, που διεκδικεί πρωτογενή πολιτική εξουσία,

ανοίγουν μεγάλα πεδία παρέμβασης κι ανάπτυξης κινημάτων με δημοκρατική αυτονομία, με κοινωνική αυτονομία κι αξιοπιστία. Να επανέλθει η πολιτική στην κοινωνία, να επανέλθει η κοινωνία στην πολιτική, ώστε η πλουραλιστική δημοκρατία της μεταπολίτευσης, να μην μεταλλαχτεί σε αντιδημοκρατική μεταδημοκρατία.

Πιστεύω ειλικρινά ότι στη σημερινή συγκυρία έχουμε πολύ σημαντικές δυνατότητες και νομίζω ότι με τη συλλογική προσπάθεια και συντροφικότητα, μπορούμε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.       

To Γραφείο Τύπου