Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/02/2007

Ο Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, για τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-    Γιατί το κείμενο της μειοψηφίας έχει στο κείμενό της την προειδοποίηση «ως εδώ» και μιλάει για προσπάθεια αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του κόμματος;

Η ηγεσία του ΣΥΝ πολιτεύεται σταθερά, με όρους κοινωνίας, και σημειώνεται μια διευρυμένη απήχηση. Οι υπερβάλλοντες τόνοι, πολλές φορές στη ρητορική μας, δεν αντιστοιχούνται με το εύρος των πραγματικών πολιτικών διαφωνιών.

Στη συνεδρίαση φάνηκε ότι όλα τα στελέχη λένε ότι «πάμε γενικά καλά» και ταυτόχρονα όλοι λέμε να μην υπάρχει μια αλαζονεία γι αυτή την καλύτερη πορεία του ΣΥΝ. Όλοι συμφωνούμε για τη γραμμή στο άρθρο 16 απέναντι στον κ. Γ.Παπανδρέου και στον Θ. Πάγκαλο, πέραν της αντίθεσης με την κυβέρνηση, για το πώς αντικρούσαμε τον κ. Β. Πολύδωρα ή την επίθεση της μιντιοκρατίας, για το ποια γραμμή έχουμε για το Σύνταγμα. Σε όλα αυτά συμφωνούμε όπως και για την αποτίμηση του θετικού αποτελέσματος στις δημοτικές εκλογές.

Υπάρχει, απ' ότι φαίνεται, ριζική διαφωνία, όπως υπήρξε και προ διετίας στο κομματικό συνέδριο, όπως φάνηκε και προ έτους, όταν συζητούσαμε εν όψει των δημοτικών εκλογών, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συνεργασίες. Δηλαδή, εάν οι συνεργασίες μας θα είναι στα πλαίσια της ριζοσπαστικής Αριστεράς, και μ' αυτή την έννοια κάποιοι, αρκετοί σύντροφοι, η μειοψηφία του συνεδρίου θεωρούν ότι αυτή η επιλογή δημιουργεί όρους ιδεολογικής μετάλλαξης του ΣΥΝ. Ή. όπως υποστηρίζει από το συνέδριο σταθερά ο Πρόεδρος και η μεγάλη  πλειοψηφία των στελεχών, η ριζοσπαστική Αριστερά διευρύνει τους ορίζοντές μας, μας κάνει να έχουμε καλύτερη επικοινωνία με την κοινωνία και ανταποκρίνεται στο αίτημα της μελλοντικής μεγάλης Αριστεράς για την οποία παλεύουμε.

Η διαδήλωση και οι εργασίες του Φόρουμ, τα μεγάλα κινήματα Παιδείας με αιχμή το άρθρο 16, οι δημοτικές εκλογές με την απήχηση της «Ανοιχτής Πόλης» και τους αριστερούς δημάρχους ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση και την αριστερή ταυτότητα του κόμματος. Αυτή η ταυτότητα δεν είναι στάσιμη ή παγιωμένη, γιατί τότε δεν θα ήταν ούτε αριστερή, ούτε, κυρίως, ανανεωτική. Ας μην μεμψιμοιρούμε λοιπόν για τα αυτονόητα. Κανένας κίνδυνος μετάλλαξης δεν υπάρχει.

Απ'ότι φαίνεται αυτή τη διχογνωμία δεν έχουμε μπορέσει να τη γεφυρώσουμε. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ακριβώς ίδιο μ' αυτά που είχαμε εν όψει των δημοτικών εκλογών και μέσα στο συνέδριο πριν δυόμισι χρόνια. Είναι φυσιολογικό μεν,  δεν θεωρώ όμως θετικό το ότι  μένει αμετακίνητη στην άρνησή της η άλλη άποψη. Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή και η κοινωνία –επιμένω στο ότι πολιτευόμαστε με όρους κοινωνίας- θα δώσει απάντηση που θα βοηθήσει ώστε όλες οι δυνάμεις του ΣΥΝ να συνεργαστούμε πραγματικά στην πρώτη γραμμή και να πάμε καλά στις εκλογές.

To Γραφείο Τύπου