Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/02/2007

Εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των ιατρών στα πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εμπορικής Ναυτιλίας

Με την υπʼ αριθμ. Υ10γ/οικ.139687/17.11.2006 (Μέρος Ι) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, βάσει του άρθ. 22 του ν.3409/2005, προσελήφθηκαν με θητεία ενός έτους και με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, σε θέσεις αγροτικών γιατρών και διατέθηκαν σε πλοία της ακτοπλοΐας 20 γιατροί.

Με την παραπάνω απόφαση άρχισε επιτέλους να λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα όσον αφορά την ιατρική κάλυψη των επιβατικών πλοίων που τόσο ανάγκη είχαν εκατομμύρια επιβάτες που διακινούνται κάθε χρόνο, αλλά και το προσωπικό των πλοίων. Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουν οι 20 γιατροί που ανέλαβαν για πρώτη φορά υπηρεσία από  12/12/2006 στα πλοία της ακτοπλοΐας ως αγροτικοί γιατροί, είναι πολλά και χρήζουν άμεσης λύσης.

-Δεν έχουν καθορισθεί ωράρια εργασίας με αποτέλεσμα να εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα,  24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ιδίων και των ασθενών.

-Δεν έχει ορισθεί υπεύθυνος (επιμελητής) με τον οποίο να μπορούν να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης για ιατρική κάλυψη, ενώ τα ιατρεία πολλών πλοίων έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε φάρμακα και ιατροτεχνικό εξοπλισμό.

-Δεν υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασής τους σε περίπτωση ασθένειας ή άδειας, με αποτέλεσμα το πλοίο να ταξιδεύει χωρίς ιατρική κάλυψη.

Ενώ εργάζονται πάνω από ένα μήνα, υπάρχει θέμα μισθοδοσίας, αφού οι διευθύνσεις μισθοδοσίας των νοσοκομείων που ανήκουν δηλώνουν αναρμόδιες, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να έχουν και πρόβλημα βιοπορισμού.

Όσον αφορά τις υπερωρίες πέραν του οκταώρου που λόγω της φύσεως της εργασίας θα προκύπτουν, προβλέπεται  να πληρώνονται βάση του νόμου 3205/2003, ο οποίος  όμως όταν αναφέρεται σε γιατρούς μιλάει για εφημερίες και όχι για υπερωρίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει νομοθετικό κενό.

Υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τις διακομιδές των ασθενών από νησί σε νησί και την αρμοδιότητα των γιατρών των πλοίων να τις διεκπεραιώσουν, αφού δεν γνωρίζουν τα περιστατικά και δεν είναι ειδικευμένοι, όπως πολλές φορές απαιτείται.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

-Να δοθεί άμεσα λύση στο εργασιακό καθεστώς των αγροτικών γιατρών που είναι αποσπασμένοι στα πλοία της ακτοπλοΐας για να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας (πενθήμερο, ρεπό, άδειες κ.λ.π.),προς όφελος των επιβατών και πληρωμάτων;

-Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της μισθοδοσίας τους και στον υπολογισμό των υπερωριών που λόγω της φύσεως της εργασίας τους θα προκύψουν;

-Να καλυφθούν όλα τα πλοία με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, αλλά και με τα απαραίτητα φάρμακα και ιατροτεχνικό εξοπλισμό;

-Να ρυθμιστεί το καθεστώς της διακομιδής των ασθενών στα πλοία έτσι ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα υπέρ της υγείας των ασθενών;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ