Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/02/2007

Ανάπλαση πλατείας Μοναστηρακίου

Ερώτηση του Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού

Ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, ανακοινώθηκε πρόσφατα, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου ανάπλασης της πλατείας Μοναστηρακίου.

 Η εν λόγω πλατεία, με τη δυναμική των συνεχών μετασχηματισμών της, αποτελεί σημείο αναφοράς για παλαιότερους και σύγχρονους Αθηναίους, αλλά και μοναδικό ιστορικό τόπο όπου συναντώνται στοιχεία από όλες τις ιστορικές περιόδους της πόλης μας.

Η αρχιτεκτονική μελέτη η οποία εγκρίθηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ήδη από το 1998, αναδεικνύει την ιστορικότητα, ιδιαιτερότητα και διαχρονικότητα του χώρου, ενώ συνδέει με ποικίλα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία τον περιβάλλοντα χώρο και τον παρελθόντα με τον παρόντα χρόνο.

Το ανωτέρω εγχείρημα ανάπλασης της πλατείας παρουσιάζει ωστόσο σημαντικές δυσκολίες, αφού η υλοποίηση της μελέτης απαιτεί ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή στις λεπτομέρειες ώστε να αποδοθεί πλήρως η αρχική αρχιτεκτονική σύλληψη της σχεδιαζόμενης παρέμβασης στον υπό διαμόρφωση χώρο.

Επειδή, όπως έχει σημειωθεί και στο παρελθόν με το ανάλογο έργο ανάπλασης της πλατείας Ομονοίας, ο χαρακτήρας της αρχικής μελέτης είναι δυνατόν να αναιρεθεί από την εκάστοτε επίβλεψη,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί από τους αρμόδιους φορείς η υλοποίηση του έργου  σύμφωνα με την αρχική μελέτη;

- Τι προβλέπεται για τα υπάρχοντα τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν ήδη μεγάλο μέρος της πλατείας, και με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί και κατοχυρωθεί από τον Δήμο Αθηναίων ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης