Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/02/2007

Ακόμη εκκρεμεί η έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων!

Νέα προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων

Απάντηση του Επιτρόπου Σταύρου Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκαζε την Ελλάδα από τις 14  Απριλίου του 2005 για την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στο Θριάσιο Πεδίο και παρά την δέσμευση των ελληνικών αρχών για την έκδοση σχετικής κοινής Υπουργικής Απόφασης, ακόμη εκκρεμεί η έκδοσή της.

Αποτέλεσμα; Νέα προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής προς την Ελλάδα για το θέμα αυτό. Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Δήμα σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.  

«Η Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι η διαδικασία επί παραβάσει, που κινήθηκε κατά της Ελλάδας … αφορά τη διαχείριση όλων των κατηγοριών επικίνδυνων αποβλήτων. Η Επιτροπή αποφάσισε στις 12 Δεκεμβρίου 2006 να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή δυνάμει του άρθρου 228 της Συνθήκης.»

Αυτό απαντά ο Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του έθετε το ζήτημα της ανεπάρκειας στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των αποβλήτων νοσοκομείου και ζητούσε από την Επιτροπή να ενημερωθεί για τη συνέχεια που θα δοθεί στη διαδικασία επί παραβάσει και για το αν η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε σχετικό σχέδιο δράσης.

Ο Επίτροπος, υπογραμμίζει ότι: «η εν λόγω διαδικασία επί παραβάσει αφορά όχι μόνο την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, …, αλλά αναφέρεται επίσης στο ασυμβίβαστο της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων με τα άρθρα 4 και 8 της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ περί των στερεών αποβλήτων, καθώς και με το άρθρο 3 παράγραφος 1 και τα άρθρα 6 έως 9, 13 και 14 της οδηγίας 99/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων. »

Όπως τονίζει ο κ. Δήμας: «Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η διαδικασία έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατάρτιση του σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων εκκρεμεί ακόμη. Η Επιτροπή θα ήθελε να προσθέσει ότι, στο πλαίσιο άλλης διαδικασίας επί παραβάσει, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω της έλλειψης σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων για την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου. Οι ελληνικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατάρτιση του σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων θα αφορούσε επίσης και την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.»

Αναφερομένος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πολύχρονη και εξακολουθητική αδράνεια των κυβερνητικών αρμοδίων προκαλεί μεγάλους κινδύνους και τεράστιο κόστος για τη δημόσια υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος των επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με τριτοκοσμικές συνθήκες ως κοινά απορρίματα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο, η ηπατίτιδα θερίζει, μολυνονται τα εδάφη και τα νερά της χώρας, ζημιώνονται η διεθνή της εικόνα και ο τουρισμός.

Ως πότε οι κυβερνητικοί αρμόδιοι θα αδιαφορούν, θα καθυστερούν και θα αναβάλλουν; Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και του Υπουργείου Υγείας οφείλουν αμέσως εξηγήσεις και κυρίως άμεσες ενέργειες.»

To Γραφείο Τύπου