Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/02/2007

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής

Κατά την σημερινή της συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ συζήτησε τις εξελίξεις σε ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ειδικότερα,

1.Η Π.Γ. εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στο διεθνή χώρο και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή μας γεννούν νέες εντάσεις και πολεμικές απειλές.  Η ειρήνη ματώνει καθημερινά σε πολλές χώρες,  από το Ιράκ και το Αφγανιστάν ως τη Σομαλία και το Νταρφούρ. Επιπλέον, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι να γίνει και το Ιράν ένα νέο Ιράκ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους για τη λεγόμενη «Νέα Μέση Ανατολή» γίνεται διαρκής εφιάλτης για τους λαούς.  Ταυτόχρονα, όμως, η πολιτική αυτή συναντά ισχυρότατες αντιστάσεις και αποδοκιμάζεται πλέον και από την πλειοψηφία του λαού των ΗΠΑ, εξέλιξη που δημιουργεί δυνατότητες ενίσχυσης και διεύρυνσης του αγώνα για την ειρήνη.  Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΝ επεξεργάζεται πρόταση για μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό, την οποία θα παρουσιάσει προσεχώς. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε φιλειρηνικές κινητοποιήσεις με αφορμή και την συμπλήρωση 4 χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

2. Ο ΣΥΝ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Τουρκίας  να μετατρέψει σε νέα πηγή απειλών και έντασης την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάψει συμφωνίες με γειτονικές χώρες  με αντικείμενο την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της, κάτι που αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα. Κάνουμε έκκληση το ζήτημα αυτό να μην αποτελέσει σημείο διχασμού ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου. Αντιθέτως, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ανοίξει ο δρόμος, χωρίς καθυστέρηση, για ουσιαστικές συνομιλίες με στόχο τη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σʼαυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΝ θα συμβάλλει με  τις δικές του  δυνάμεις.

3. Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, οι θέσεις του ΣΥΝ συνοψίζονται στα ακόλουθα:

α) Η λύση του προβλήματος πρέπει να αναζητηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια, που δεν θα ευνοεί ούτε τις πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε» των ισχυρών ούτε τους ντόπιους εθνικισμούς και τους μεγαλοϊδεατισμούς, ούτε τις αλλαγές συνόρων. Τα κριτήρια αυτά δεν εκπληρώνονται, κατά τη γνώμη μας, από την πρόταση Αχτισαάρι.

β) Ενδεχόμενη μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου  - για την οποία πιέζουν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις - μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια και αρνητικό προηγούμενο για πολλά διεθνή προβλήματα.  

γ) Απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας για αμοιβαία αποδεκτή λύση και για τον σκοπό αυτό πρέπει να δοθεί η αναγκαία πίστωση χρόνου.

δ) Θεωρούμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. να υιοθετήσει το Σχέδιο Αχτισαάρι απομακρύνεται από προηγούμενες αποφάσεις υπέρ της εφαρμογής του ψηφίσματος 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καταγγέλουμε το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή, συμφώνησε και η Ελληνική κυβέρνηση, παρότι η χώρα μας έχει και ιδιαίτερους λόγους να ζητεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς, στην ίδια γραμμή κινείται και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Δέσμια των ατλαντικών της επιλογών, η εξωτερική πολιτική της Ν.Δ. στερείται πρωτοβουλιών ακόμα και σε θέματα που η Ελλάδα έχει δυνατότητες να παίξει ενεργό φιλειρηνικό ρόλο.  

Θεωρούμε ότι απαιτείται άμεση ενημέρωση της Βουλής για τις σοβαρές εξελίξεις στο πρόβλημα του Κοσόβου, καθώς και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.  

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού